2018-12-10
又一大發現介紹比大家~美味故事係一棟好舊既唐樓入面, 係出面見唔到任何banner(係對面岸先睇到1樓有寫店名), 經過完全唔知有間餐廳係棟野入面, 唔係朋友推薦加上下面有人派傳單, 可能真係miss左都唔覺就咁睇餐牌覺得: 都幾貴嫁wo~ 但食完之後, 反而覺得: 超值我地叫左一個慢煮安格斯牛柳餐($278)同黑松露芝士薯茸大啡菇餐($158)!!單睇價錢確實唔平, 但如果我話你知, 佢地既晚餐係有包餐湯, 餐前甜品, 蒜蓉法包, 沙律, 餐前小食, 配菜, 飲品同甜品, 咁你又點睇呢!?平時我鐘意推薦大家食邊幾道菜, 但係美味故事真係每一款都係重點, 每一款都建議大家親自黎試試!首先講下佢個餐前甜品: 芒果沙冰, 細細杯, 好滑, 唔會只食到冰, 感覺好似啖啖果肉mix冰沙咁而沙律有3款, 溫泉蛋加入野菜沙律度好正, 而寒天海藻沙律就有好香既柚子味, 跟寒天好夾~餐湯: 南瓜湯同蘑菇湯都夠綿夠濃夠滑! 小食入面既雙色水欖芝士一啖滿足, 而芝士配神秘波波卷特別得黎又好味!主菜慢煮安格斯牛扒好鬆, 牛味勁香, 雖然唔大舊, 但真心高質, 配酸忌廉焗薯真係一流黑松露芝士薯茸大啡菇又係好夾
黑松露芝士薯茸大啡菇又係好夾, 上面既大芝士加黑松露令成個大啡菇變得又正又香
飲品有凍熱水果茶, 而甜品就加錢換左美式朱古力蛋糕同D24榴槤幕絲蛋糕, 又係
美式朱古力蛋糕好濃但唔甜, 有D似食緊BROWNIE! 而D24榴槤幕絲真係唔可以錯過!!!榴槤味勁濃勁香, 入面仲有D榴槤肉, 對榴槤冇太大興趣同厭惡既我覺得, 佢仲好味過真榴槤呢