2018-04-11
💓今日又食廚師發板🤤呢度環境真係一流,尤其係下晝通透嘅玻璃令到成個環境好光猛😎而且空間感好大坐得又舒服🏖櫻: 壽司5點壽司5點包括有牡丹蝦、油甘魚、帶子、北海道白海膽、長崎吞拿魚背同吞拿魚腩,每款壽司師父均會以三握手法制作出中空壽司,而壽司飯方面,師傅則用左來自北海道既七星米混合白醋、赤醋而成。咬落米質偏向爽口,而味道則有濃郁飯香同微甜回味。(備注 : 壽司師傅會以當日食新鮮材狀況選出五款海產制作壽司) 櫻: 柚子醬汁幽庵燒吞拿魚面頰壽司師傅會將吞拿魚面頰係三日前開始熟成,然後以柚子、燒大葱醬汁同味林等調味料烹調出日本傳統燒物 “幽庵燒” 。由於吞拿魚面頰油份較重,所以師傅會加上帶有甜酸味蘋果莎莎醬黎中和油膩感覺。櫻: 輕燒長崎縣可呑拿魚腩伴魚籽醬配柚子麵豉汁師傅用火槍將半野生長崎呑拿魚腩進行輕火炙,呢個動作可以將呑拿魚腩油份鎖住。然後淋上自家秘制柚子麵豉汁同配上Caviar W3 魚子醬,咬一啖之後油脂就會爆發,配上柚子麵豉汁味道濃厚而不失鮮味 松: 素菜壽司5貫原來素菜壽司制作難度比一般壽司更高,由於蔬菜味道清淡。要以突出素菜新鮮甜味為主調,所有蔬菜都需要由日本進口優質有機食材,包
櫻: 壽司5點
櫻: 柚子醬汁幽庵燒吞拿魚面頰
櫻: 輕燒長崎縣可呑拿魚腩伴魚籽醬配柚子麵豉汁
松: 素菜壽司5貫
原來素菜壽司制作難度比一般壽司更高,由於蔬菜味道清淡。要以突出素菜新鮮甜味為主調,所有蔬菜都需要由日本進口優質有機食材,包括有露荀、無花果、牛油果、牛旁、舞茸菇。
松: 燒野菜
師傅以精湛刀功將小蘿蔔切成薄片然後卷上野菜制成小蘿蔔卷,然後係小蘿蔔卷上放上由京都泉水制成,味道清甜而且質感好似水咁幼滑京都腐皮。最後再配上以秘制醬油所燒白露荀。整個菜式味道清甜而帶有醬油香味。
松: 甘薯天婦羅
以由日本九洲進口甘薯配合自家制作天婦羅炸漿以溫度攝氏150-160度滾油炸成。由於以高溫炸成,所以可以徹底保持外脆內軟效果。並同時不失甘薯的鮮甜。
創意新派時令刺身: 輕燒吞拿魚腩伴水菜葉佐白油油醋汁
創意新派時全新的令刺身是鮨蕾的獨有特色,師傅以傳統刀功和手法配合新派的擺盤方式去呈現出新穎的刺身風格。師傅所用的都是經過精挑細選60-80公斤以上的長崎大吞拿魚腩,魚油分佈極高,經火槍進行輕火炙後,進一步把呑拿魚腩的油份鎖住。所以每一塊入口時都會有即時溶化的感覺。
輕燒皇帝蟹腳伴時令剌身總滙
師傅先把皇帝蟹腳拆肉並以火槍進行火炙來鎖緊肉汁,然後配以白身魚、海貝、舞茸菇、海草、北海道白海膽和海葡萄作配菜,蕞最後再淋上木魚醬汁並以柚子和喜馬拉雅山岩鹽調味。味道清新爽口,特別適合夏天享用。