2015-05-02 1108 瀏覽
有好多節日都話要慶祝,其實大家只係想搵個借口去食餐好。今日係我地既拍拖周年紀念呀,記得當年我地係去食壽司,過左咁多年,今年就食放題應下節啦。今日係公眾假期,我怕油麻旺人會多,所以選擇了荃灣,哈哈,順手俾機會我行下街。早幾日我就打左去熊貓酒店既花千樹訂位,諗住話晒都係酒店入面,服務同食物都會好d。訂左六點,我就六點準時到左,已經見到有人排隊等入座。太好啦,被安排左係卡位,兩個人,坐得好舒服,一開始就拎晒d order紙出黎睇,款式都好多,差唔多有一百款。我地仲加左每位$15飲指定飲品同食甜品。好啦講翻呢個238蚊一位既兩小時任食放題先,刺身有12款,樣樣都好新鮮,叫左兩轉,發現三文魚,油甘魚等既刺身都係厚切。特別係三文魚,又厚切又肥美。象拔蚌好爽口,海螺彈牙。深海鯨龍好鮮味,八爪魚出奇地甜,同埋一d都唔硬。另外仲有希靈魚,吞拿魚,鮑片,北寄貝,馬刀貝,甜蝦都表現正常。鍋物我就叫左雪花牛肉鍋同清酒煮蜆,前者既牛肉唔肥而且好濃既牛味,仲配左好多雜菜,由於個湯好甜,所以d雜菜入晒味,好正。後者一黎到就已經聞到佢既清酒味,而且蜆肉無沙,肉都好嫩。串燒方面都好有質素,翠玉瓜串,燒完仲好多汁,好鮮甜
指定飲品

串燒方面都好有質素,翠玉瓜串,燒完仲好多汁,好鮮甜。鹽燒牛舌串都好稔,食落感覺到真係即燒,好香,又夠熱。
除左串燒,仲有其他燒物,好似芝士焗蠔,唔算太大隻,不過蠔配上粟米白汁黎燒,風味十足。燒鯖魚,魚皮好脆,咬落仲有魚既油脂,而且魚肉亦好夠嫩。牛油燒甜薯,蕃薯真係好香甜,用牛油黎燒,外層好脆又有牛油香,第一次食!荔枝煙肉卷,呢個配搭好特別,清新既荔枝,吸晒煙肉既油,簡直係prefect match。仲有個個香草燒羊架,火候控制得好好,咬開個羊架,好嫩,仲有勁多肉汁。
一品料理都好讚,醬汁豬軟骨,超入味,又稔滑,胡麻牛舌,係我第一次食既凍食牛舌,胡麻汁又惹味配上牛舌,好醒胃呀。
牛舌, 豬軟骨, 粟米
炸物有芝士年糕,芝士魚餅,炸雞,甘蝦腐皮卷,吉列蠔,粟米薯餅,南瓜芝士波,枝豆餅。我最中意食既係芝士年糕,就算放耐左都唔油,芝士好熔,好流心。
海膽手卷既海膽好甘香,紫菜又夠脆,好食!!食左咁多野,當然要食下沙律,鮮蕃茄沙律,好fresh ,d菜又勁爽脆。
壽司同天婦羅既款式都好多,而品質又好!
加左錢,最後當然叫埋甜品,個朱古力克mousse cake好香,勁濃既朱古力味,令我地呢餐晚餐變得更完滿。
呢到既服務都好好,waiter們既態度又好又有笑容,真係一分錢一分貨。仲要上食物既速度又快。下次可以再黎試下佢個lunch
2015-05-01
慶祝紀念