2018-10-08
la creperie地點都幾隱蔽,由灣仔地鐵站行過黎唔算勁近去到大廈門口有少少唔係好肯定,原來呢座係酒店式住宅黎,但下面只有一個吉嘅管理處喺管理處後面上樓梯就到la creperie喇唔想俾自己太多選擇,最方便就係叫二人餐驟眼睇落唔多野食,兩個main兩個甜品,兩杯飲品飲品揀左lemonade,因為唔想飲梳打類,都幾清新,入面粒青檸唔洗再篤,上枱已經調好哂味帶子意粉係個set入面唯一嘅意粉,我以為crepe會食唔飽,所以先咁揀白汁份量剛好夠,有3粒大帶子,同好多菇,感覺好豐富兩個main同時上菜,張枱只係啱啱擺得哂三角型其實唔知點樣可以分一半~所以好隨意咁切左個角出黎夾住d餸食估唔到嘅係d芒果好甜,成份野嘅配搭對我黎講係好特別食完哂main其實就會主動上甜品店員會上左菜之後先淋點著左嘅酒,把握時間影完呢個相就已經燒完咁滯呢份crepe就冇其他水果,中間係mango sorbet,但係質感同平時食到嘅sorbet唔一樣,似雪糕燒完之後有淡淡嘅酒味,似乎gimmick成分比較大另一個望落就普通d,四隻角係cream黎,中間係椰子雪糕,上面再加左d椰絲水果方面係芒果+士多啤梨食到一半其實已
唔想俾自己太多選擇,最方便就係叫二人餐
驟眼睇落唔多野食,兩個main兩個甜品,兩杯飲品
白汁份量剛好夠,有3粒大帶子,同好多菇,感覺好豐富
估唔到嘅係d芒果好甜,成份野嘅配搭對我黎講係好特別
食完哂main其實就會主動上甜品
燒完之後有淡淡嘅酒味,似乎gimmick成分比較大
水果方面係芒果+士多啤梨
食到一半其實已經飽左,估唔到薄薄一塊皮可以咁飽肚
唯一唔好處係塊crepe會痴住隻碟,所以唔能夠好順利咁食
題外話/補充資料:
唔收加一