2007-09-26 35 瀏覽
小肥: 食完澳洲牛奶, 轉個頭又食過, 呢間店出名係食雲吞面, 但我地o黎o既目的係食薑葱撈面喎~點知又係要等, 不過都唔係等好耐, 我地叫o左雲吞面同薑葱撈面, 雲吞面細細碗, 雲吞都唔係大大隻, 但我諗呢度出名o既原因係佢蝦味好夠, 裏面係完隻蝦, 一咬開重見到橙色o既蝦子, 至於面就夠晒彈牙. 薑葱撈面方面係大肥o既至愛, 我就對呢味冇乜研究, 呢次都只係我第2次食o者, 講真我就冇乜興趣, 因為好油, 所以冇乜特別評價.高質素o既雲吞面唔係周圍都食到, 呢度係其中一間我覺得最好味o既, o黎開呢頭的話應該會再幫襯o架!大肥:哩頭食完澳洲牛奶之後去7仔買左支野飲,跟住小肥就話前面咪就係麥文記囉,我心諗,中環麥奀我就食得多,就睇下你麥文記有幾猛料。唔好彩地入去岩岩無位等左陣,係門口睇住佢點煮麵同雲吞,見到佢既功夫都OK,亦係先落雲吞再落麵,以免D湯浸軟令到D麵唔夠彈。等左陣到有位果陣又要搭台,算,叫左個薑葱撈麵,同一個雲吞麵。薑葱撈麵係因為自己鍾意食,而且越黎越難搵到地方有得食,所以叫黎試下,第一啖覺得淡,原來佢D薑葱無落豉油,落左之後好味好多,但都只係中檔水平,距離好好食仲差D距
小肥:

大肥:
哩頭食完澳洲牛奶之後去7仔買左支野飲,跟住小肥就話前面咪就係麥文記囉,我心諗,中環麥奀我就食得多,就睇下你麥文記有幾猛料。唔好彩地入去岩岩無位等左陣,係門口睇住佢點煮麵同雲吞,見到佢既功夫都OK,亦係先落雲吞再落麵,以免D湯浸軟令到D麵唔夠彈。等左陣到有位果陣又要搭台,算,叫左個薑葱撈麵,同一個雲吞麵。薑葱撈麵係因為自己鍾意食,而且越黎越難搵到地方有得食,所以叫黎試下,第一啖覺得淡,原來佢D薑葱無落豉油,落左之後好味好多,但都只係中檔水平,距離好好食仲差D距離,我覺得要有D似蒸魚果陣放既薑葱咁先好味。而雲吞麵就覺得名過於實,雲吞無錯口感就有,但滿足感就欠奉,因為無乜蝦味,雖然唔肥又OK彈牙,但就欠缺最重要既鮮味,以咁出名既麵家黎講咁樣既感覺最70分,好彩之前食左澳洲牛奶,否則真係要再搵野食。