餐廳: 紅城冰室
資訊:

2020-11-17 1783 瀏覽
呢排返中環做野咁都要搵地方食飯, 舊時食嘅餐廳響疫情影響下都執得7788, 所以唯有響之前冇咩留意嘅地方尋找下滄海遺珠, 咁岩就去左中環其中一條嘅橫街窄巷就搵到間茶餐廳做緊下午茶, 見個餐牌都幾多選擇就入去試下因為本人食嘅係今日第一餐關係, 所以就選擇左份量比較多嘅飯類食物..........登登, 就係咖哩牛肉飯了, 其實本身諗住呢d 茶餐廳應該都係提供螢光咖哩嫁啦, 但估唔到出來碟飯個樣又幾靚仔咁成碗咖哩就有兩大舊薯仔, 薯仔係煎炸過所以外表係香口, 加埋咬落去好粉, 撈埋咖哩汁都吸幾多其他全部都係牛肉, 而牛肉全部都係條狀, 我覺得都幾方便食嘅, 同埋咖哩汁份量多, 味道濃郁有層次, 椰汁味重, 辣度唔高老少咸宜, 以下午茶嘅質素來講非常唔錯, 如果唔係牛肉係牛腩就更加prefect 池啦呢杯係凍咖啡, 上面有少少嘅咖啡粉, 呢度嘅咖啡我覺得同翠華嘅味道好相似, 都係好飲嘅茶餐廳咖啡味道, 雖然都係粉沖, 但唔酸, 澀口中有甜, 同埋奶味唔多, 飲落唔滯最後埋單45蚊, 呢間茶餐廳響返工食lunch 來講算幾好食

2020-11-16