2018-06-25
講到韓國燒肉,我第一時間都係諗起呢間oppa,質素高又唔算貴. 新出menu 和牛拼盤實在太吸引,咁岩fd 最近想食韓燒,約埋佢黎到聚下.不得不講,客人眼睛係雪亮既. 呢度人氣愈來愈旺,比起第一次黎愈來愈爆場,除左full booking 坐滿店內,出面都仲有幾枱客排隊等緊. 我地平日夜晚book 位,都要等ard 15-20mins 先入得. 所以要黎真係記得記得記得預先預約,walk in 基本上要等1hr,peak day 可能更誇張.呢個就係我講既新menu, 每位308,包左和牛拼盤,湯一個,汽水酒同movenpick 雪糕.選左apple cider,同韓燒絕配. 好像係韓國汽酒?感覺酒精濃度比起平時飲開既apple cider 高.前菜有泡菜,荳菜同紫菜,都可以refill. 其中最愛當然係最惹味泡菜啦,就咁食或者包生菜同肉食都好正.黎到店員仲會落材料倒煱邊蛋,泡菜洋蔥碎等,加上剛煮得大半熟,嫩嫩雞蛋完全絕配. 印象中之前好像仲有cheese 不過今次無. 登登登登,主角入場. 多款和牛見到都已經流哂口水其中包括日本A4牛肉眼、A4黑毛和牛肩肉、A4黑毛和牛背峰、A4黑毛
登登登登,主角入場. 多款和牛見到都已經流哂口水
其中包括日本A4牛肉眼、A4黑毛和牛肩肉、A4黑毛和牛背峰、A4黑毛和牛三角脯 、澳洲和牛舌、雪花脯、封門柳
老實講,其實所有肉一碟我亦分唔清邊款打邊款. 不過當中有4款雪花紋理特別靚,相信應該就係個幾款A4和牛
呢款係咁多種牛肉中最正 從雪花紋理就睇出牛脂不少,食落口感細嫩,juicy 且牛肉香味係咁多款中最濃郁.
另外既澳洲和牛舌就相對失色,係比較薄身個款. 個人較偏愛厚身爽口牛舌. 不過無影到牛舌張相...
真露煮蜆 原來真露係豬腸😂呢個名太好聽. 平時超少食呢d 內臟,好在呢度腸洗得好乾淨無想像中任何騷味. 蜆肉都唔少,仲有韓式粉絲,比較粗身浸到最後都唔會過腍. 湯中pepper 味極濃,主導左大部分味道,飲落有點辛辣滑過喉頭,有暖胃感. 喜唔喜歡就見仁見智,個人覺得都唔錯,不過同行fd就覺得 pepper 香味過濃
最後以美味movenpick 雪糕完滿咁完結呢餐.