2011-02-23
沒有食評,倒有一點想要投訴!約朋友到中環食晏,先到翠華等位。一入門,侍應詢問人數,我示意兩位,然後給帶到某角落4人卡位。當時對面已有一小姐獨自用膳中。3-5分鐘後,看見後一張「3人卡位」的食客離開,便著侍應想掉到該卡位,侍應說:「你兩個人,呢張檯係坐3個,都係要搭檯架下!而家講明你知!」 (因為一邊凳給一柱躉佔了一半,好明顯,整個卡位就只能坐3人)甫坐下,就立刻致電朋友可多帶一個同事一起午飯。打後10分鐘,之前說要搭位的女侍應將人客加插加插又加插,我早已表明會有3人,卻仍然給人硬塞人坐下,我不停不停不停解釋有人有人有人。然後該女侍就走到我跟前,把人客給塞進卡位,我表示有3人,侍應立刻以超乎想像的大聲量說:「一早同你講左呢個係4人位(!?)黎架啦!你而家3個人,坐多個咪岩囉!」「一係你講夠4個人喇!」,相信當時整個室內都能夠聽到該侍應既說話,我無回答,只掏出電話叫朋友獨自到便算。只想說,如果我是遊客,受到如此禮待,一定會向其他人「強烈介紹」此餐廳。
約朋友到中環食晏,先到翠華等位。