2018-02-04 597 瀏覽
今日約左係九龍塘Interview,諗住出門搞掂Lunch再出發,於是就求其係連城廣場度食,上次食完牛肉麵,今日就想食拉麵,就黎左呢間,三田製麵所既附牌Tonkotsu 8⋯十一點幾都唔使等太耐,入去就有位坐。呢度主打當然係拉麵,由六十幾蚊港紙到七十幾蚊不等,另外要再加一。唔夠食都可以加套餐,不過一加又係幾十蚊。我叫左叉燒炸雞拉麵,有得揀麵既軟硬度,份量其實都好大。(題外話,呢間既姐姐好有譚仔姐姐既感覺,我懷疑譚仔俾丸龜收購左後係咪都係咁譚仔姐姐Tone講:「いらっしゃいませ 」)🤔講返正題,碗麵份量都叫大,有三塊大片叉燒、兩舊炸雞。仲有粒好靚溏心蛋,蛋黃呈流心狀。咬落口冰冰冷冷,口感得意。D拉麵我揀左適中硬度,屬於幼身麵,食落口係幾彈牙可口,冇堿水味。浸得耐都唔會變腍,係個湯底有DD太油膩,不過湯底唔鹹唔係味精水,飲落去都唔會口渴。炸雞都叫厚肉,炸到皮香脆可口,外表乾身,啖啖肉都香口既,可惜有少少吃到花生油味,影響味道。呢個麵加完一之後要$86,呢個價,我食過更加好味既拉麵,所以我個人黎講覺得有D性價比唔高,但係沙田都唔係咁多間食拉麵,所以So far差唔多啦。

十一點幾都唔使等太耐,入去就有位坐。

唔夠食都可以加套餐,不過一加又係幾十蚊。

仲有粒好靚溏心蛋,蛋黃呈流心狀。咬落口冰冰冷冷,口感得意。

2018-02-04