Plato Cafe & Bistro (Mikiki)

2025-07-06 158 瀏覽
又喺新蒲崗揾野食~今次呢間西餐廳環境簡約舒適,採光幾好,帶啲美式休閒風,坐低好chill,岩晒同朋友食個悠閒晚餐✌️二人餐 $428起前菜是日餐湯:雜菜湯
材料幾足,正常田園沙律
沙律新鮮爽脆,蔬菜有羅馬生菜、車厘茄同青瓜,配上橄欖油同醋汁,幾開胃~風乾火腿伴哈密瓜沙律
火腿鹹香薄切,配上甜甜嘅哈密瓜,冇得輸☺️仲要有好多沙律菜,完美!建議如果嗌哈密瓜沙律嘅話,前菜可以嗌湯,因為哈密瓜沙律嘅菜份量都唔少👍🏻👍🏻波士頓龍蝦汁意大利飯
龍蝦好大隻又多肉,仲好貼心準備咗個夾俾我哋拆蟹鉗☺️ 意大利飯又香又好食!本身都冇諗住叫二人餐,但其實一入到餐廳已經聞到好香嘅龍蝦味,估到係佢,於是乎就叫咗二人餐😍 飯粒煮得軟硬適中,唔嚡唔硬👏飯粒吸滿濃郁嘅波士頓龍蝦汁,帶陣海鮮甜味同芝士香,食落超滿足!☺️炭燒澳洲肉眼牛扒七成熟
牛扒煎得外焦內嫩,同埋好香!牛肉又好濃郁嘅牛味,配上簡單嘅燒汁更惹味。旁邊仲有成個薯仔同雜菜,薯仔只係靠沙律醬調味,清清地,整體好平衡👏是日精選甜品:芝士蛋糕(走忌廉)
芝士蛋糕唔使加錢🙊 芝士味香濃,質地綿密,唔會好乾,有得揀要唔要忌廉,唔錯。朱古力心太軟配雪糕(多忌廉)

二人餐 $428起
前菜
是日餐湯:雜菜湯
材料幾足,正常

田園沙律

風乾火腿伴哈密瓜沙律

波士頓龍蝦汁意大利飯

炭燒澳洲肉眼牛扒七成熟

是日精選甜品:芝士蛋糕(走忌廉)

朱古力心太軟配雪糕(多忌廉) +$28
加咗$28試呢個心太軟,要等少少時間,不過都值得!男朋友嗜甜,要咗多忌廉🤣 熱辣辣嘅朱古力漿流出嚟,甜度啱啱好,配上雲呢拿雪糕同額外多忌廉,冷熱交錯好正🤩

芒果沙冰 +$29
飲品要額外加錢,我哋要咗一杯芒果沙冰,有芒果味之餘,仲有好香嘅椰奶香味 (同泰國舖飲嗰啲唔同!)入口順滑,值得加錢!😍大杯啲仲好😚

結論(幾個幫襯嘅重點)
🫰整體食物都高質,特別主菜同甜品!平平哋慶祝吓都幾值得👍🏻
🫰環境chill又坐得舒適,差唔多7:30左右個場就會有啲full

好味度:8.8/10