2018-06-16
耐不耐都會想起泰國嘅味道, 四個女仔好易share, 住佐敦朋友大推, 先book枱make sure有得食. 入座後發現好幾個泰文流利krup👍🏻. 泰·生蝦 (HKD98) 無論係咪嗜辣嘅fd子, 必叫item當然非生蝦莫屬: 大隻+ 厚肉, 分別放上一片蒜頭+ 辣椒, 好爽口. 一人兩隻大滿足, 相機未食已清碟了. 冬蔭公(HKD138) 對比好多間泰式餐廳, li度冬蔭公份量多d, 4人share每人起碼一碗. 豐富泰式香料不在話下, 大量菇片, 蕃茄仔, 大蝦把湯煲堆得滿滿, 好香濃入味, 辣味屬tourist spicy, 正! 沙嗲雞肉串燒(半打) 蒜蓉包/沙嗲串燒二揀一, 揀了雞肉串燒. 意想不到的是隨碟附上切成一個個正方形bite size蒜蓉包粒. 雞肉好嫩, 即燒等多少少時間, 沙嗲汁好香, 微辣, 一串串上碟嘅食物舜間清碟是正常的. 虎蝦炒金邊粉(HKD48) 介紹返個食法先:首先將碟邊青檸唧喺炒好的金邊粉上, 拎開隻大蝦(去我個碗), 再將芽菜, 辣椒粉, 花生碎同金邊粉撈匀就食得. 金邊粉那種滑而不油膩口感, 碟內食材互相帶出香口
泰·生蝦 (HKD98)
冬蔭公(HKD138)
沙嗲雞肉串燒(半打)
虎蝦炒金邊粉(HKD48)
介紹返個食法先:首先將碟邊青檸唧喺炒好的金邊粉上, 拎開隻大蝦(去我個碗), 再將芽菜, 辣椒粉, 花生碎同金邊粉撈匀就食得. 金邊粉那種滑而不油膩口感, 碟內食材互相帶出香口同味道, 好家常feel.
轉地方食甜品?大家都nono怕左等枱chur食chur埋單呢
泰式千層糕(HKD38)
好似朵花的千層糕, 椰奶味香噴噴, 食落好fresh, 一啖一件唔使自己切到一pat pat.
1st幫襯> 價錢算街坊, waiter們又親切, 最緊要係夠正宗, 有卡位哈哈!
同場加演 重量級芒果糯米飯