2018-06-26 326 瀏覽
好耐冇食過泰國菜啦,今日返左去屯門,當然要去食屯門小曼谷啦!去到先知佢哋搬咗新鋪,位置喺舊舖嘅後面,環境大左,亦冇之前坐得咁迫。每次去都會嗌菠蘿炒飯,金邊粉等等嘅主菜,但今次去食真係好失望😓菠蘿炒飯比之前細份左好多,唔再用菠蘿裝住,感覺已經冇咗菠蘿炒飯個風味。食落唔夠鑊氣,而且唔夠熱,都係以前好食啲👎🏼金邊粉同樣都係唔夠熱,味道好淡,份量好少,多人食嘅話都係嗌兩碟好啲。每次食泰菜都一定會嗌冬陰公湯。我地點左細嘅size,但真係得好少,四個人飲每人都淨係分得兩三啖,建議兩個人嘅朋友嗌細size~但係都係同一個問題,湯有少少凍,無酸辣嘅味道,同喺泰國飲嘅差好遠😣另外再嗌咗炸蝦餅、薄餅、青咖喱豬同埋馬拉盞炒通菜,呢幾樣就做得不錯啦。蝦餅即炸即上枱,夠脆夠熱;薄餅點埋青咖哩食都幾開胃,咖哩撈飯一流。最後點埋芒果黑白糯米飯各一份。$14一份,份量偏少,食到飽飽地同朋友share就差唔多。糯米飯啱啱蒸好,暖暖地配埋凍冰冰嘅芒果,口感不錯~不過唔知係咪因為換左鋪嘅關係,味道冇以前咁好食,希望之後會有更好嘅改善啦。