餐廳: 北京樓 (太古城中心)
資訊:

2019-01-01 1163 瀏覽
同朋友餐聚去左北京樓,book枱既時間可選6點或8點,我地簡左6點時段,一行4人點左個晚市4人餐,北京樓係美心集團其中一間中菜,出名係北京填鴨,觀其店內幾乎每枱都會叫,店內既佈置檯與檯之間既距離唔算太寬敞,不過亦未至太唔舒適,前菜先到,胡麻醬雞絲拉皮,味道唔錯,前菜黎講分量唔算少,醬汁味道亦唔會過咸過膩,北京醬前蹄,會跟左有一個醬點黎食,我就一般,但同行朋友就喜愛,因為味道比較濃。北京宮爆蝦球,本身以為會幾辣,因為見佢有唔少乾辣椒,但食落又唔係,唔算太辣,蝦球大隻爽口,味道微辣中帶少少甜,係當晚其中一味喜愛既菜式。蟹肉南瓜乾貝羹,材料算豐富,但可能係因為係南瓜底,令個湯羹既食唔到南瓜味之餘,亦食唔到海鮮味,味道就係一個淡味而足料既羹,食完都唔係好知自己食過d咩,唔特別,亦唔難食。無錫灌湯小籠包,味道正常。茶樹菇鮮魚方,幾好食,魚方滑再加上茶樹菇同肉碎,口感唔錯,但個汁偏鹹,淡少少會更好。烤北京填鴨(1隻),終於到主角出場,礙於位置關係,雖然店員無係我地位置附近去片鴨肉,但鴨肉上枱時都聞到味道好香,青瓜,京蔥,醬料呢d就必備,烤鴨味道唔錯,皮夠脆香口,鴨肉嫩而肥美,加上醬汁,青瓜京蔥,薄

無錫灌湯小籠包,味道正常。
青瓜,京蔥,醬料呢d就必備,
烤鴨味道唔錯,皮夠脆香口,鴨肉嫩而肥美,加上醬汁,青瓜京蔥,薄餅包埋一齊,的確係幾好食,凍左之後,皮都仲脆,不過鴨肉凍左就小不免有d騷味。
銀芽炒翡翠苗,食完烤鴨食d菜可以清一下味蕾。
最後甜品係桂花酒釀丸子,雖然係丸子但都係芝麻饀,不過酒釀桂花味道都較淡,味道一般。
整體味道唔錯,套餐內容豐富,非常飽充,烤鴨做得唔錯,而且價錢合理,但美中不足,店內人手唔算太足夠,服務唔算太周到。

2018-12-30