2016-06-06 270 瀏覽
睇餐牌時,好想食甜品,但每次食完正餐後,根本就再食唔落甜品了,因為我想食的甜品太大份,如果食唔晒,就會浪費,所以從來冇機會試,今次朋友約了食下午茶,於是我就馬上諗起呢間既甜品,滿足下自己既甜品慾望!【芒果香草蜜糖磚塊】外貌實在太吸引了,好似未食都覺得好味啊!底部有三塊厚多士,面頭兩塊的麵包切了正方形一塊塊,半隻麻雀般大既size,底下果塊冇切,全塊厚多士,麵包粒只是用多士爐焗脆口,冇加任何調味料,全靠點雪糕來食,至於雪糕有一個大球的芒果味,旁邊圍住忌廉,有4小粒芒果肉,2粒士多啤梨。味道分析,麵包脆粒完全冇味,點雪糕來食,但雪糕好甜,唔知係咪因為雪糕再撈埋忌廉cream來黎食,所以比平時的雪糕甜好多,有啲膩,我為左食呢個甜品,冇食午餐,去完成呢個甜品,但我食唔晒,麵包和雪糕都有剩餘,一來……都大份量,二來……雪糕太甜,麵包粒冇驚喜,所以我食剩少少,將來我應該都唔會再重複食呢個甜品了,因為冇乜好感,試食過就算了。我在佛山一間出名的甜品店(忘記店名)都食過一樣的甜品,但味道就一試難忘,價錢大約是人民幣65元,麵包厚多士三塊都切粒,並且全部加上蒜蓉,食落好似食緊蒜蓉包咁香,雪糕又唔會太甜,所
芒果香草蜜糖磚塊
【芒果香草蜜糖磚塊】

味道分析,麵包脆粒完全冇味,點雪糕來食,但雪糕好甜,唔知係咪因為雪糕再撈埋忌廉cream來黎食,所以比平時的雪糕甜好多,有啲膩,我為左食呢個甜品,冇食午餐,去完成呢個甜品,但我食唔晒,麵包和雪糕都有剩餘,一來……都大份量,二來……雪糕太甜,麵包粒冇驚喜,所以我食剩少少,將來我應該都唔會再重複食呢個甜品了,因為冇乜好感,試食過就算了。我在佛山一間出名的甜品店(忘記店名)都食過一樣的甜品,但味道就一試難忘,價錢大約是人民幣65元,麵包厚多士三塊都切粒,並且全部加上蒜蓉,食落好似食緊蒜蓉包咁香,雪糕又唔會太甜,所以真係好好味,第日有機會再返佛山時,一定會再去品嘗。根本茶木.冇得同佢比。
冰淇淋心太軟
【冰淇淋心太軟】
朋友食呢個甜品,朱古力心太軟既份量好細,我見朋友(女性)好似唔夠食咁款,中間流心部份唔太流心,我問朋友好唔好食?因為佢係食心太軟專家,佢答我冇乜特別,普普通通,所以睇到佢個樣,都知冇驚喜,如果好食……佢係一個會講“好味”兩個字既人。

總結,第日我要食甜品,都係發掘其他甜品店去食,明啦?😉😉
2016-06-05