2013-07-10
因為團購而來到泰屋一試,午市自助餐百多元一位,並不便宜!而且離正價其實相差不遠,不過一家人有個地方聚一聚,環境唔錯,都抵啦。地方唔大,可以放食物嘅枱有限,第一次可以係自助餐試哂所有食物,仲有空間返卓。先食熟野,後食沙律,再黎就甜品。炸魚,雞亦,炒雜菜,青口,葉包雞,雞肉咖喱飯。很大眾,無乜泰國野feel,唯一比較好食嘅係咖喱汁,香滑又唔膩。青木瓜沙律,鳳爪,生菜包。不過不失。雜菜沙律,有已伴沙律醬或自選醬料兩樣,不過我將佢地擺埋一齊了。一般選擇,菜葉,粟米,紅腰豆,紅菜頭等,幾新鮮。醬汁有黑醋,沙律醬同千島醬,大眾化嘛。現場有即煮湯河,要了肥牛,蘿蔔,金邊粉。聽親戚說是味精湯,所以走湯而加了冬蔭功湯,味道還好,粉有點過淋。每位送一杯特飲,飲品上得很快。泰式奶茶,重茶味,唔難飲不過有點飲唔慣。本來叫泰式咖啡,賣哂,轉左港式咖啡,好濃。香茅薑蜜,好重香茅同薑味,出奇地好飲,但略甜。冬蔭功湯,呢個唔係特飲,只係張佢放埋係呢張相到啫。我覺得係全部野入面最好食嘅,酸酸鹹鹹不過辣,值得飲多幾碗。甜品時間,又係好少野揀。味道一般,比較好食嘅係tirimisu蛋糕,軟綿味濃,而且一口呢個size食得好
先食熟野,後食沙律,再黎就甜品。
青木瓜沙律,鳳爪,生菜包。不過不失。
每位送一杯特飲,飲品上得很快。
本來叫泰式咖啡,賣哂,轉左港式咖啡,好濃。
香茅薑蜜,好重香茅同薑味,出奇地好飲,但略甜。
味道一般,比較好食嘅係tirimisu蛋糕,軟綿味濃,而且一口呢個size食得好方便。
不太甜的鮮果同不凍嘅涼粉,ok啦。
由於甜品區係無蓋蓋住食物嘅,不時都見到有小昆蟲飛下飛下,不過衛生條件還可接受。
少款野食,味道一般,但環境不錯,聚會傾計的話都可以嘅。但如果為食野而黎嘅話,可以選擇別處了。