2020-11-20 243 瀏覽
去銅鑼灣食飯,有好多選擇,但要食色香味俱全嘅中菜,又要服務好,又坐得舒適嘅餐廳,我就推介Cubus嘅顏府御膳。餐廳專食精緻中菜,環境又grand,係同親戚朋友一聚嘅好地方!原來餐廳老闆鐘意收藏茅台,所有好多唔同特色嘅茅台,好精緻特別。青瓜海蜇頭前菜緊係要叫開胃嘅小食,先可以食多啲嘢。餐廳呢個涼拌菜式好值得推介,海蜇頭爽脆可口,青瓜醃得好入味,我地食唔停。😋椰皇花膠燉海螺 秋天乾燥,所以朋友提議飲靚湯滋潤下。燉湯梛皇味清甜,有厚厚嘅花膠,食落念滑又爽口,滋陰得黎又美顏潤膚,正!😍鳳梨咕嚕肉伴炸雲吞 咕嚕肉係平日我去中餐廳必叫嘅菜式,好易睇出廚師水準。呢碟咕嚕肉酸酸甜甜,外脆內軟,啖啖肉,送飯一流。😆而炸雲吞非常香脆,炸得啱啱好,金黃色再配埋甜酸汁做點綴,色香味俱全。砂窩和味粉絲海中蝦 侍應離遠送菜,我地已經聞到香濃嘅胡椒味,重有胡椒同蝦係砂窩炒嘅「沙沙」聲,好吸引。海蝦非常新鮮,彈牙夾口,配埋胡椒,好惹味。👍🏻生炒臘味糯米飯 又係食生炒糯米飯嘅季節,糯米飯有臘腸粒、蔥花、花生,炒得乾身、粒粒分明,口感煙韌有咬口。😋

青瓜海蜇頭

椰皇花膠燉海螺