2005-01-31 18 瀏覽
唔知點解,呢排好似食多左雲吞,要分別出不同之處,確實唔難。早幾日經開呢頭睇醫生,就入去整番碗細蓉,朋友就叫左碗水餃麵。碗麵一上檯,第一眼見到的是麵而不是雲吞,而這亦是一貫傳統的雲吞在底,麵在上,才落湯的做法。夾起隻雲吞,雲吞皮沒有散開,可感受到是扎扎實實包著餡料的。雲吞餡料裡的蝦,是新鮮爽脆的,新鮮蝦肉是白得黎帶點半透明,食落彈牙而爽口,亦不會出現縮水蝦米現象。混著新鮮豬肉一齊包裹著,味道互相輝映,這才算是一粒好味的雲吞。而雲吞的餡料size適中,沒有露出太多多餘的雲吞皮,這點真的要講師傅手勢了。麵是手打的,不粗o鞋,亦算彈牙,鹼水味不算濃,可接受。拌以清清地的湯底,沒有味精的刻意濃味,喝下幾口亦不覺口渴。水餃麵沒有食到,不評了,但據朋友講亦唔錯。有時總覺得只要食物是好味,即使份量少d 亦無礙食客幫襯,這亦是其中生存之道,更何況,我又不覺得這裡碗麵特別少呢!P.S. 圖片一碗是水餃麵來的,唔好告我搞錯相呀!
唔知點解,呢排好似食多左雲吞,要分別出不同之處,確實唔難。
麵是手打的,不粗o鞋,亦算彈牙,鹼水味不算濃,可接受。

P.S. 圖片一碗是水餃麵來的,唔好告我搞錯相呀!