2006-05-10 2 瀏覽
早前迷上泰菜後,呢期又想食拉麵,前幾日食完味千後,今次搵間好D。叫了個$188的兩人套餐,套餐包兩碗及任揀三款小食,拉麵只是普通拉麵,我o地加了$20轉泡菜拉麵及冷麵。先o黎小食:炒雜菜、煎餃子及燒牛舌。炒雜菜就沒有味千做得好食,而且椰菜唔係切絲,大大塊好難食落口。煎餃子-有6隻之多,皮好薄,煎得熟透好完整,唔會爛,而餃子的菜及肉好均勻。燒牛舌-牛舌本身肉質好爽口,但好似缺少了炭燒香味。食完小食,拉麵才最後出場。泡菜拉麵-先食泡菜,比起韓式泡菜的味道略為淡,再食叉燒,呢塊才是真正的日式叉燒,大塊有口感,幾鬆化。最後才食麵,有少少失望,煮得有少少腍,唔夠爽身。冷麵-麵質較泡菜拉麵好,可能冇湯浸的關係,食落沒有一種冰涼感覺,沒有"札幌" 好食。見到師傅好用心的舖排,係度加番少少分啦。服務方面都幾好,不過的侍應姐姐,成日建議你食呢樣食個樣,有D煩。
燒牛舌-牛舌本身肉質好爽口,但好似缺少了炭燒香味。
食完小食,拉麵才最後出場。