2024-08-25 116 瀏覽
今日係mummy嘅生日,每一年其實我都係買蛋糕返屋企,喺屋企唱吓生日歌,簡簡單單咁樣過mummy嘅生日。今年我想黎啲特別嘅,帶mummy出去食,食好啲黎慶生。一黎佢唔使煮,二黎仲可以帶佢試吓❤️嘢,何樂而不為。之後我就同mummy講今晚唔使煮,我哋一齊出去食。一開始mummy仲唔係好想出去食,最後都俾我說服咗。我帶佢黎油塘大本型呢度,食新式嘅茶餐廳。因為mummy幾鍾意食茶餐廳,所以就帶佢黎試吓呢間新開張嘅茶記研究所。呢度嘅裝潢有傳統茶餐廳嘅感覺,而且比較整潔,比較時尚,坐得都幾舒服。好快我地就揀好我地嘅套餐。食物過左唔耐就上菜啦。我叫左美國安格斯肉眼鐵板餐,配左洋蔥汁,仲有羅宋湯同餐包,外加凍檸檬蜜糖咖啡。呢個牛扒仲有配煎蛋、薯條同蔬菜,洋蔥汁可以依自己嘅兩,放幾多自己決定,整體睇落好豐盛。首先牛扒嘅牛香味非常撲鼻,食落口感嫩,好有嚼勁,再琳啲洋蔥汁點綴一下,令成個牛扒更加好食。而mummy叫嘅係豬扒鐵板餐,配咗黑胡椒汁,每款扒餐其實都有煎蛋、炸薯條同蔬菜,另外仲有羅宋湯同餐包,黑胡椒汁當然亦都係分開嘅,想放幾多就幾多。mummy仲點咗凍檸茶,佢話好耐無飲過。mummy嘅呢份豬扒,非常
而mummy叫嘅係豬扒鐵板餐,配咗黑胡椒汁,每款扒餐其實都有煎蛋、炸薯條同蔬菜,另外仲有羅宋湯同餐包,黑胡椒汁當然亦都係分開嘅,想放幾多就幾多。mummy仲點咗凍檸茶,佢話好耐無飲過。mummy嘅呢份豬扒,非常嫩滑亦都好多汁,味道好香,黑胡椒汁混埋一齊更加好食。
除咗主食,羅宋湯味道亦都好足,濃濃嘅湯配埋餐包,食到我地都好滿足。飲品亦都係茶餐廳應該有嘅味道,好唔錯。最後我仲細細聲唱生日歌俾mummy聽。mummy覺得好欣慰。