2022-05-31
荃灣呢區食肆雲集, 今日係呢區收工當然順便係到揾食啦, 呢排網上見呢間餐廳專食吞拿魚咁, 所以今晚決定黎個吞拿魚🐟盛晏之夜😆大將二人前🍱$188只係講擺設已經嘩一聲, 有8個精美既小碟既食品, 打卡一流🥹店員送黎既時候詳細講解每一道刺身係來自吞拿魚邊個部位, 令我更加了解所食既唔到部位, 8小碟分別有赤身、松露大拖羅、中拖羅、吞拿魚血合、大目山葵漬、旗魚、芝麻納豆吞拿魚同吞拿魚山芋漬, 每一樣都別出心裁, 新鮮絕味, 慢慢細嚼再睇住個擺設, 好似入左詩境一樣🤭中落鐵火🍣 $58小卷上鋪滿吞拿魚小粒, 夾住米飯而食, 十分香口, 而呢碟小粒肉係選用吞拿魚骨髓邊既魚肉, 所以油脂味好足夠👍🏾七武士鮪魚刺身盛🍣 $208整個晚餐另一個Highlight, 有赤身、中拖羅、黃鰭、大目同旗魚, 比起大將可以食到更多吞拿魚唔同既部位, 每種都有獨特口感同味道😋本鮪三貫壽司盛🍣 $108由如其名, 三貫啫係有3款壽司, 分別有本鮪赤身、中拖羅同大拖羅, 我同另一半最中意都係中拖羅, 魚油同魚肉味恰到好處, 如果可以減返的wasabi就更好喇!😆元祖唐揚吞拿魚 $108從來未食過用吞拿魚做既唐揚, 外
大將二人前🍱$188
中落鐵火🍣 $58
七武士鮪魚刺身盛🍣 $208
本鮪三貫壽司盛🍣 $108
元祖唐揚吞拿魚 $108
從來未食過用吞拿魚做既唐揚, 外觀好似麥樂雞, 食落當然兩回事, 內裡吞拿魚味香濃, 而且肉汁標哂出黎, 點埋沙律醬食岩哂!👍🏾
松葉蟹肉春卷沙律🦀 $138
外觀好似越南式米紙卷, 食落就係和風出哂黎, 內裡係沙律菜包住大量松葉蟹, 食得多吞拿魚會有少少膩, 呢道菜清新開胃正好拎黎中和返
除左係日本🇯🇵, 第一次一夜間品嚐咁多唔好吞拿魚既部位, 而呢到既食物新鮮而且做得美觀, 岩哂各吞拿魚腔既朋友仔!!😊