喺尖沙咀某酒店Staycation,夜晚出去食嘢食。今晚想食返個丼,於是諗起「鐵火堂」,呢間一直想試但未試過。本來係去咗首都廣場嗰間,原來嗰間專做外賣,堂食都只係個企喺度食,店員就叫我哋去厚福街分店。好彩時間尚早,6:55左右喺我地前面有兩Pair排隊,都只係等填紙就入得。位置同預期一樣比較窄,都係快手食完走人嘅類別。嚟呢間都係為咗食拖羅,一入嚟已經被由HKD278減到HKD168嘅「厚切五式藍鰭吞拿魚丼」吸引住,第一次食就一於試店家推廣嘅!【厚切五式藍鰭吞拿魚丼】講真賣相就唔算高分,襯埋中華沙律同醃蘿蔔有種廉價感(需然都真係唔係食緊乜高級食店)。刺身的確係厚切,但係呢⋯長同寬又好似又細咗少少,哈哈!至於吞拿魚嘅味道係好正嘅,藍鰭嘅鮮味真係冇其他品種可媲美!大拖羅同中拖羅都極美味!赤身同魚蓉算係係正常,相比之下唔突出。火炙咗個兩舊魚就普通,吞拿魚唔多適合咁食,浪費咗。【蟹親子丼】我試食咗一啖,蟹肉分量好足,好似仲多過飯!加埋蟹膏同蟹子味道十分豐富,大滿足!【吉列炸蠔】正常發揮,好食嘅,但蠔唔算肉厚。【追加壽司飯】食食吓聽到人哋嗌「加飯」,再望吓牆上啲宣傳見到原來係可以免費追加壽司飯 ,

【厚切五式藍鰭吞拿魚丼】

【蟹親子丼】

【吉列炸蠔】
正常發揮,好食嘅,但蠔唔算肉厚。

【追加壽司飯】
食食吓聽到人哋嗌「加飯」,再望吓牆上啲宣傳見到原來係可以免費追加壽司飯 ,其實都飽飽哋,不過又想叫吓,哈!佢會另上,好彩份量唔算太多,都食得晒。

呢間雖然唔算係好正統、好精緻嘅日式食店,但鍾意吞拿魚嘅我覺得CP值都算高,畢竟喺香港都唔算好多店賣藍鰭吞拿魚!丼飯款式都好多,下次再試其他款式先!
厚切五式藍鰭吞拿魚丼
蟹親子丼
吉列炸蠔
追加壽司飯
2021-03-12
5 分鐘 (堂食)
厚切五式藍鰭吞拿魚丼
蟹親子丼