2013-10-12
今晚同朋友慶祝生日,由訂位開始,感覺已經有啲唔對勁,是關無諗過響香港訂位食飯,明明聽到個客講廣東話,接電話那位員工明明識廣東話都堅持全程講英文,ok!我知我英文無佢咁叻!但你身為服務性行業,係咪應該以客為先呢?好!去到之後,好快已經安排入座,抵讚!但當我地想落單時,就呼天不應,叫地不聞咁,明明見住個著西裝既職員望過黎,但就始終「時運高睇我地唔到」咁,足足5分鐘都無人睇到我地舉手,最後終於到我地時運高,有個侍應剛巧響隔黎枱上菜,所以終於可以落單!我地叫左兩個set,一個肉眼扒、一個海鮮拼盤跟兩個周打魚湯及甜品。落單後十分鐘,周打魚湯上枱,本來賣相都好吸引,點知第一啖就鹹死 ,之後等~等~等~~~~足足等左半個鐘有多,先上主菜,肉眼扒跟薯蓉,最好食個薯蓉,肉眼扒都做到五乘熟,但略嫌牛肉味一般。另一個主菜海鮮拼盤跟薯條,所謂海鮮就係無帶子味既帶子、un到死既虎蝦、炸得完全唔脆口既墨魚及超鹹炸魚柳(呢個鹹到我忍唔住要問侍應呢個係咩魚,黎確定係咪我睇漏左個「鹹」字,結果個侍應話係炸魚柳,即係話我無叫錯「鹹魚」,我話比佢聽件魚柳非常非常非常鹹,佢於是佢問我洗唔洗換過,由於我地已無期望,所以話唔洗
我地叫左兩個set,一個肉眼扒、一個海鮮拼盤跟兩個周打魚湯及甜品。落單後十分鐘,周打魚湯上枱,本來賣相都好吸引,點知第一啖就鹹死 ,之後等~等~等~~~~足足等左半個鐘有多,先上主菜,肉眼扒跟薯蓉,最好食個薯蓉,肉眼扒都做到五乘熟,但略嫌牛肉味一般。另一個主菜海鮮拼盤跟薯條,所謂海鮮就係無帶子味既帶子、un到死既虎蝦、炸得完全唔脆口既墨魚及超鹹炸魚柳(呢個鹹到我忍唔住要問侍應呢個係咩魚,黎確定係咪我睇漏左個「鹹」字,結果個侍應話係炸魚柳,即係話我無叫錯「鹹魚」,我話比佢聽件魚柳非常非常非常鹹,佢於是佢問我洗唔洗換過,由於我地已無期望,所以話唔洗喇!)兩個主菜都名不乎實,非常失望!
最後,終於到甜品,又足足等左十五分鐘,個甜品既賣相令我連影相都費事,味道就更加唔洗講喇!唉!