2007-07-20
如果比分可以有負分的話,我今次真係想比MINUS~因為星期日生日,所以想跟老爸老媽去吃個飯~~本來訂了北京道潮樓,但又太悶蛋~~找到在openrice上的太平館~啊!全都是笑笑臉,無死!一於去試試看~(重點是60年代氣氛嘛,兩老happy我也happy~)進去感覺~唔~~~是有點懷舊,但略嫌一般~~只比花園x廳好少少,論情調,很多比他好十倍~位子窄,地方又吵~心裡叫了第一個"媽呀~"被招呼後才誇張,超無禮貌,我覺得同茶餐廳無分別~d阿叔成日大大聲打牙較~都算啦,仲要懶係狗眼看人低~我真係o晒咀~3個人叫3個set dinner 加埋$450 都唔算差啦,洗唔洗甘呀~~然後,錯誤太多,只能簡錄如下:1)牛油餐包- 一邊凍一邊暖,硬,唔彈,牛油都係硬!你食比我睇2)海龍皇湯- 奇腥無比,好驚係過期魚3)雙脾餐- 只有3片鞋霎霎,無肉味,浸滿味精既肉,我老豆見倒想喊甘~喂我地隻脾哩?4)牛扒餐- 肉質奇差,真係好韌!黑黑實實,話7成變10成,仲要鐵板唔夠"滋滋聲"~舊肉好快就便成石5)瑞士雞翼餐- 扯晒火,等足一個鐘先上,狂追d阿叔既回應就係:"要浸架d雞翼,你以為即刻有架?"(甘我ORDE
然後,錯誤太多,只能簡錄如下:
2)海龍皇湯- 奇腥無比,好驚係過期魚
5)瑞士雞翼餐- 扯晒火,等足一個鐘先上,狂追d阿叔既回應就係:"要浸架d雞翼,你以為即刻有架?"(甘我ORDER時你唔講話要等?BASIC SERVICE喎~)上到來,我一食即刻皮膚敏感!落得太勁MSG,大量片糖,老抽令隻雞翼好鹹又好甜~真係太鹹,我成盤只食1/6就放棄(我等成個鐘為咩~)
6)跟餐應該係3個意粉,夠膽死變左1意2飯
7)凍檸水竟然個SIZE係茶餐廳茶杯個SIZE,但係多冰添架喎
8)侍應呀叔實錄:
"訂咩位姐,你都黎到啦甘多位你見講咩訂左位"
"要浸架d雞翼,你以為即刻有架?"
客:"唔該收碟丫。。。" (阿叔擺低3碗湯後扮聽唔倒行左去)
"咩呀,咪話整緊囉,我頭先話10分鐘架嘛!" (15分鐘前問)
客(揮手) 叔"走啦哇?"
9)吃完後肚仔唔舒服,2小時後我抱住個馬桶係甘嘔。。。
哩個地方真係好得人驚,野食難食,SERVICE奇差,裝潢一般~~點解會甘多人來架?佢令我真係太失望,下定決心哩世都唔會再去太平館~~真係好呃錢,好得人憎!!大家如果想食懷舊,去窩打老道果邊間雅閣餐廳啦~~佢無既佢都有,我由小吃到大,估唔倒太平館原來係甘CHEAP~
(D雞翼真係好普通,自己煮仲正啦)