2019-10-19
今日下午嚟到中環,諗住搵午餐食。諗起以前喺中環返工嘅時候,四季常餐經常大排長龍。今日咁啱星期六,於是決定試吓佢哋嘅常餐。今日星期六嚟到,門口果然冇人,一入去就有位坐。佢哋出名嘅常餐有兩款,分別係茄牛通,同埋忌廉雞湯通粉。另外我都睇到佢哋有午餐叫,包括叉燒滑蛋飯,咖喱牛飯。因為我有睇其他食評,話茄牛通啲蕃茄唔係新鮮嘅,所以我就決定試吓忌廉雞湯通粉。首先嚟到嘅係忌廉雞湯通粉。一望落去,覺得塊火腿都幾有誠意,唔係平日喺茶餐廳食到嗰啲細塊火腿。首先飲佢個湯,嘩竟然勁鹹,個湯完全被鹹味蓋住,我都食唔出有咩忌廉或雞味。過咗一陣,個滑蛋同多士都上菜了。首先望落個滑蛋,覺得個顏色偏橙黃色,唔係平日所食嘅淡黃色。我記得之前睇過呢間餐廳嘅介紹,話佢哋又話但係用上三種唔同嘅雞蛋做,所以我諗緊可能因為咁先係橙黃色啦。咁望落去個滑蛋都好似幾滑嘅,但係一食落口,發現其實啲蛋一舊舊有粉粉地嘅質感,一啲都唔好食。反而牛油烘多士就整得幾好食,外脆內軟,係我成個常餐最滿意嘅一樣食品。食完成個常餐,我覺得質素係直情趕唔上一般茶餐廳嘅水準。完全明白點解平日lunch Time喺中環咁多美食嘅地方,依然會有咁多人等呢間四季常餐
食完成個常餐,我覺得質素係直情趕唔上一般茶餐廳嘅水準。完全明白點解平日lunch Time喺中環咁多美食嘅地方,依然會有咁多人等呢間四季常餐。