2015-09-05
有晚食飽飽,經過見到呢間好多人講好似好出名既抹茶甜品店,作為抹茶控,幾飽都忍唔住想試!店內有最低消費,可惜我妹媽都好飽,加上媽係唔食抹茶的,所以唯有外賣啦。叫左兩杯雪糕cone,一杯抹茶一杯焙茶,都等左起碼5min先有,唔知點解要咁耐。食落口,原本唔係平時creamy個種軟雪糕,而係好冰感個隻,冰感既抹茶雪糕,感覺有點怪怪。抹茶味不濃,淡淡的,沒回甘感覺,只有輕微茶香。焙茶味原本以為大概係via tokyo個種,點知這家的焙茶口味時十!分!苦!好苦好苦!焙茶味真係食左無一半就掉了,好肉赤,但真係有點難吃,得個苦字都不太食到茶香。雪糕質地可能因為太icy,不足2min就開始融得厲害了,要食得好快,又係咁滴,味道又不太好,無咩心機食。。。這個價錢這個味道,真係無下次。。呢間店可以咁出名,唔通係我叫錯野。。。?