2012-05-06 436 瀏覽
好高興我有兩位朋友同我一樣都係嗜辣之人, 趁「五一」前夕大家有時間可以聚埋一齊, 就想揀一間o係市區既川菜館挑戰一下味蕾o既極限. 見呢間「麻辣媽媽」係ORice有唔少o既食評, 放出o黎o既相亦睇落唔錯, 於是我地一行3人就決定o係4月30日晚o黎呢度過一過辣癮, 睇下呢度o的麻辣菜式究竟得唔得. 結果係點? 立即去片:點菜之前先飲o的酒warm up一下, 朋友介紹黑啤溝普通啤好道唔錯, 就嗌o左兩支大o既健力士同青島o黎個兩溝. 上檯時, 的大大個o既直身杯係預先雪凍o左(見上圖), 對我地o既佐飲更有慶致, 值得讚! 兩溝o既效果相當唔錯, 加埋用凍杯o黎飲, 我地倍覺慶鬆愉快. 唔洗一陣, 各式小菜陸續上檯. 以下o既評分以10分為滿分, 菜名後面標明我地預先選好o既辣度:口水雞 (例牌, 大辣; 見上圖): 一件件雞好似個金字塔咁疊埋一齊, 有青瓜絲墊底. 面頭淋上黑黑o既口水汁. 就咁睇, 雞同口水汁o既色澤望落okay. 食落口 (見下圖): 雞件大部份係厚切o既雞胸, 口水汁o既醬油味道同質感濃烈, 感到佢辣又未至於好辣, 雞件吸收到汁既辣味, 呢個口水雞做得算係唔錯
嗌o左青島同健力士, 一於兩溝助興!

口水雞 (例牌, 大辣): 望落似樣, 3個人分好似少o左o的.
口水雞 close-up: 辣味強橫, 雞件厚得o黎入味.
雞件大部份係厚切o既雞胸, 口水汁o既醬油味道同質感濃烈, 感到佢辣又未至於好辣, 雞件吸收到汁既辣味, 呢個口水雞做得算係唔錯. 份量方面, 雞大約有7 - 8塊, 兩個人食實在唔多夠分, 更可況係三個? 7分.
皮蛋青椒 (小辣): 青椒甜, 皮蛋幼滑.
皮蛋青椒 (小辣; 見上圖): 青椒好甜美, 皮蛋糖心幼滑, 個汁小小辣夠濃厚, 同o的皮蛋青椒都配合得好. 唔洗一陣好快被掃光!
9分.
麻辣海帶 (小辣) - 見到辣 (紅椒), 麻 (花椒) 就冇影.
麻辣海帶 (小辣; 見上圖): 以小食o黎講佢o既份量都唔細. 粗粗o既海帶有紅辣椒粒、蔥粒、炸蒜粒同芝麻拌碟, 作為 “麻” o既花椒就蹤影全無, 係唔多好o既先兆. 食落口 (見下圖):
麻辣海帶 close-up - 作為涼菜, 佢竟然係暖o既!
咁覺到佢仲暖o既 (!), 浸過龍條條都軟賴賴, 而且全無任何花椒o既麻味. 呢碟菜明明係一碟涼菜, 有咁樣o既味道同質素實在不可接受! 食o左一陣我地停哂筷子將佢擺埋一邊.
2分.
豉椒炒蜆 (中辣): 整碟菜卻冇任何豉椒味!
豉椒炒蜆 (中辣; 見上圖): 除o左川菜, 我地都有嗌一呢碟粵式小炒佐酒. 佢熱辣辣上檯, o的蜆係細細隻, 食落感覺係新鮮; 個汁睇o黎滿佈紅椒粒, 其實一o的都唔辣仲甜甜地, 整碟菜最大o既敗筆, 就係食唔到任何豉椒味, 名不乎實!
3分.
辣子雞 (大辣).
辣子雞 (大辣; 見上圖): 呢碟菜我地無叫到最辣, 係想用佢同之後上檯o既水煮牛肉(最辣) o既麻辣度作一比較. 上檯時睇到的雞都幾大件, 辣椒同雞o既份量大約係一般川菜館o既7:3之比. 配料除紅辣椒同辣椒乾之外有腰果、蔥、仲有… 咦, 花椒呢? 點解又係無o左最重要o既材料o既? 我地於是好似打war game咁以地毯式搜索, 依然係毫無結果, 花椒蹤影杳然.
食落口 (見下圖):
辣子雞 close-up: 全碟唔單止冇花椒(麻味), 連一o的辣味都冇! 差!
o的雞粒比一般川菜館o既都較大件, 可惜油泡時過o左火, 頗為乾水兼本身無乜調味, 食落相當淡口. o的辣椒o既辣度只係小至中辣o既程度, 令我地一心嚐辣o既都非常失望.
而最令我感到不快o既, 就係呢個標榜 “麻” 、 “辣” 口感同樣強烈o既四川名菜, 居然連半點麻味都無, 非常差勁, 係徹底失敗之作! 用佢o黎送酒都嫌徙.
1分.
水煮牛肉 (最辣): 我地未食已經感到佢攻眼攻鼻! *_*
水煮牛肉 (最辣; 見上圖): 上檯時滾熱辣, 猶如龐然巨物一樣, 又紅又大堆頭感覺好似好嚇人. 對於我地幾個食慣川菜o既人o黎講, 可謂司空見慣. 紅紅o既水煮汁滲著一鼓頗為刺眼同攻鼻o既辣椒氣味, 相當有霸氣; 厚厚o既一層紅辣椒乾下藏有牛肉片、大豆芽菜、土豆(薯仔)絲、青瓜條同腰果, 而作為主要材料之一o既花椒, 同辣子雞一樣, 依然係蹤影全無, 我地o既內心當堂沉o左一大截.

到食落口時, 牛肉o既質感唔錯, 無被醃肉粉 “提練” 過, 幾好趙口. 食完一塊約莫10秒之後, 極強烈o既辣味兇擁而至, 係就係好刺激, 最弊佢同其他標榜有 “麻辣” 兩字o既菜式一樣, 都係一o的麻味都冇, 一味得個 “辣” 字. 其他材料如芽菜同青瓜都同樣被水煮汁浸透, 一樣係辣到冇朋友, 只有土豆絲(見下圖):
水煮牛肉: 唯一一樣冇被辣透o既材料 - 土豆絲.
o既密度較高, 無被辣汁全面滲透, 可以作為輕輕舒緩辣味之用. 食到呢一刻我地同辣子雞(大辣)既辣度做比較, 對於兩味菜o既辣度竟然有咁大o既落差, 大感詫異. 對於呢味水煮牛肉我感到相當痛心同失望, 因為不但止食唔到應有o既麻辣味, 大好o既食材亦被一味死辣既味道糟塌晒!
我地食到一半, 被迫放棄. 3分.
珍寶青檸樹: 解辣凍飲, 味道相當不錯!
珍寶青檸樹: (見上圖): 佢係呢度o既招牌解辣凍飲, 所以點都要試o下. 大大杯上, 上層係打到起泡o既檸檬什飲 (lemonade), 下層係青檸汁, 配以一大個青檸做裝飾. 一杯有齊兩種檸類唔同o既酸甜味道, 層次感強, 相當出色. 我鐘意!
8分.

總結: 埋單每人約HK$240, 以川菜o黎講可算相當貴. 呢度o既麻辣菜式有辣無麻, 只能用有名無實去形容. 即使佢地部份小食、涼菜同凍飲都做得有版有眼, 依然無法彌補麻辣主菜差劣o既水準. 實在不能接受.
以後要食上好o既麻辣川菜, 我都係會去番元朗o既「香辣風」; 起碼一定唔使好似今次咁貼錢買難受.

2012-04-29
嗌o左青島同健力士, 一於兩溝助興!
口水雞 close-up: 辣味強橫, 雞件厚得o黎入味.
皮蛋青椒 (小辣): 青椒甜, 皮蛋幼滑.
珍寶青檸樹: 解辣凍飲, 味道相當不錯!
  • 皮蛋青椒
  • 珍寶青檸樹