經營餐廳大家都知道要好早起身,要開工準備材料又要做到好夜先至可以收工。餐廳嘅營業時間大概由早上嘅7點到晚上11,12點,真係完全唔容易。
爺爺雞煲由朝早已經做緊點心,再到午市嘅小菜,再到夜晚嘅火鍋,真係可以話由朝做到晚。同d店員講開,原來呢度嘅老闆零晨4.5點起身就開始整拒自家製的秘製醬汁,完全唔經廚師,自己一手一腳製造,唔怪得之甘好味。
雞煲有大中小辣味選,平時都食得下辣嘅我,就揀咗中辣,辣味剛剛好。份量有一隻或者半隻揀,我兩個人就揀選咗半隻,但係佢攞出黎嘅份量十分之大,感覺上好似有一隻雞。有成20幾30舊,兩個人食足夠有餘。

味道有麻香,鹽味辣味適中,如果你問我用左d咩調味料我真係食唔出,只可以講係好味,好岩我口味。配菜仲有乾葱,蒜頭,仲有好多好多芹菜同莞茜,超正。
仲揀咗幾個火鍋配料,自家製嘅蛋黃手打墨魚丸。店家自家製產品,初頭我以為係手打嘅墨魚丸入邊包住一整粒咸蛋黃,原來食落去唔係咁樣係咸蛋黃已經預先切粒撈埋落啲手打墨魚丸度,食落去墨丸又爽口,咸蛋黃陣creamy嘅味,加埋一齊,好新㯋好有創意。

手切牛小排(里脊肉)--一平時打邊爐我都最鍾意食牛小排,因為肉質唔太肥又唔會太瘦,肥瘦適中,而且牛肉味濃。呢到嘅牛小排完全正,切出厚度剛好,食落有口感,而且份量夠大,正!
超級超級值得推薦嘅係--響玲。識食嘅就梗係要食響玲喇,仲要食熱的!點解要食熱嘅呢,因為熱嘅係代表即場即叫即。鐘意食脆嘅可以就甘食,脆到好似食緊薯片甘。鐘意食點湯嘅,外層有小小濕口嘅感覺,内層入口即溶。直頭係神級嘅食品!
有時候點樣話一間火鍋係好定唔好嘅呢,因為有好多人都覺得火鍋材料只需要買左就放上碟上菜,想落其實好簡單。但係在我而言唔係咁簡單㗎,如果真係有心去做就好似呢間咁樣,好有創意去創造不同的食物,而且都係新鮮好食。甘樣先為知正!