2018-02-14 360 瀏覽
早前係網上睇到有關呢間由澳洲回流既90後開設既cafe, 已經覺得好吸引到我, 尤其係佢會提供小食去同咖啡做返個food contrast。同埋佢話一般cafe 如果專注沖咖啡,食物質素就會被忽視,而佢地除左提供優質咖啡之外,仲對食物質素有要求。就係咁,我係心入面就暗自下定決心要尼食野!!因為屋企同返工都唔係港島,所以好少過海。咁岩上星期就book 左去演藝睇musical, 睇完就去食喇一於~地理位置係胡忠大廈對面,算幾易搵。同門口既員工登記之後,大概等左15分鐘到就可以入座,可以果陣係5點到,下午茶同晚飯中間,所以唔係等左好耐,其他時間唔知啦。裝修係近年好興既工業風,隨意地吊左好多鎢絲燈,廚房係open kitchen,格局都幾舒服,同埋可能我地坐bar 枱關係,唔會聽到隔離枱傾計。Menu 係all day menu, 多數食物都可以叫,但有某D 食物係1800之後先叫得,呢樣要留意返。因為第一次尼,我地研究左個Menu 好耐,終於決定叫一個Egg and Salmon toasttoast 係淋身既,蛋炒得好滑但本身冇調味,可以自己加返。salmon avocado 都唔錯,連
就係咁,我係心入面就暗自下定決心要尼食野!!

salmon avocado 都唔錯,連伴碟既菇同蕃茄都好好食,可以食晒。

如果有唔飲咖啡既,呢到都有幾款茶,我就揀左apricot houjicha, 另外有款叫 jane the queen, waitress 話係earl grey 加laventer.
茶係一壺上既,中間透明杯既茶葉唔係飲,係比你聞既,都聞到好大朕果味,唔錯。

同行朋友鍾意飲咖啡,佢就揀左白(flat white) choco blend, 附上藍莓乾,酸酸甜甜好開胃,咖啡幾好。

坐坐吓已經六點,食tea既人走得七七八八,於是我地就決定叫個主食,揀左 black truffle fettucine
我本身好鍾意食pasta, pasta 係al dente, truffle 好香,sauce 係好均勻而唔會膩同食完口渴既,我自己非常鍾意。

我地坐既bar枱位,張枱都幾細,放完一碟食物加兩杯飲品已經冇位,杯水都要拎走,如果唔太趕的話唔建議坐bar 枱。

Cafe 有埋洗手間,乾淨冇異味。
總括尼講我自己幾鍾意呢間野,一定會再encore~
2018-02-10
15 分鐘 (堂食)