最近在鰂魚涌麗池大廈那邊新開了一間花膠米粉店,呢個鋪位嘅前身係賣台式便當嘅好好便當。雖然佢叫做潮州人,但佢同潮州菜一啲關係都冇,難免會令人誤會去食潮州嘢。佢哋嘅主打係花膠米粉,但有啲貴,要$69一碗。今次我叫左佢哋另一個主打,牛坑腩米粉,另外雙拼左醉雞翼。除咗湯米,佢哋亦有撈米,但價錢再貴一點。佢哋嘅米粉係非常之幼,同埋非常之入味,可能因為佢哋嘅湯本身肴得比較有味啦,我個人就比較喜歡食佢哋嘅米粉,爽口之餘又唔覺太飽肚。佢嘅牛腩炆得好腍,醉雞翼好有酒嘅味道,整體嘅配搭都相當唔錯嘅。但有一個美中不足嘅地方,就係佢哋嘅米粉係非常之少,基本上你食幾啖就食完。店員會不停咁sell你叫加底,聲稱加底完後個米粉先至等於出邊街一碗車仔米既份量。以差唔多$70嘅價,食一碗「細蓉」份量嘅米粉,的確幾貴。下次有機會,再試埋佢個花膠米粉。

除咗湯米,佢哋亦有撈米,但價錢再貴一點。

下次有機會,再試埋佢個花膠米粉。
牛坑腩+醉雞翼米粉
2023-03-31