2009-09-21
好幾年無去過五十嵐食,尋日經過禾輋無咩選擇,求其入左去食。一入去,見到環境都幾差,地下勁污糟,成間野無哂日本ge感覺(除左d日本燈籠外)。以前五十嵐差唔多淨係得日本野食,估唔到依家撈埋茶餐廳嗰範,連火腿奄列都有得食,又有珍珠奶茶,九唔搭八...........四個人叫左幾個下午茶,我吃的是叉燒煙鴨胸拉麵,又例牌加幾蚊叫埋三文魚壽司,另外叫左一客芥辣八爪魚壽司。個拉麵唔錯,煙鴨胸極度肥但味道OK,份量都足夠(以下午茶來說太多);偷食左人地碗手打烏冬,雖然係我食過最差的手打烏冬,但都比普通烏冬好食得多,證明佢真係用手打烏冬...............三文魚壽司非常唔好食,但尚且好過上次係銅鑼灣食嗰間(詳見另一篇);芥辣八爪魚落左勁多芥辣,完全唔知好唔好食。到左全場最差ge一環,就係佢杯凍華田!所謂凍華田,就係熱華田加冰,仲要係激熱嗰隻,結果成堆冰極速係一分鐘之內融化,融完之後仍然唔凍,非常難飲!!個杯面仲要有啲不明物質,好核突!價錢唔算平,平均每個人要四十幾蚊。另外個侍應好似未訓醒咁,落單落左五分鐘,超唔掂。