2021-09-05
呢排食日式壽司🍣,燒肉放題呢啲都食到有啲悶,朋友介紹呢個忌廉烏冬,齋睇相確實係有啲嚇人,嘩,咁大堆忌廉係咪會好溜,但唔食過唔知,不但一啲都唔溜,而且咖喱味出,原來咖喱汁配烏冬係咁好味嘅😋。咖哩忌廉烏冬,一黎到面頭鋪滿忌廉,感覺碗野好似雪山咁冷冰冰,點知用筷子將下面嘅咖喱汁撈上黎,熱勝勝嘅煙隨即升起,香噴噴日式咖喱味香氣撲鼻⋯⋯ 將所有忌廉同咖喱汁撈勻,稀杰度適中,忌廉令整個質感黎得更加順滑,非常掛汁嘅效果,食落一啲都唔溜,朋友真係無介紹錯,正斗😋。吉列牛定食,成個餐有麵豉湯、凍豆腐、蕃茄仔,珍珠米白飯🍚,仲有主角吉列牛😋。牛肉預先用吉列粉包圍,炸至外層金黃脆身,入邊仍保持粉嫩,然後切件,厚薄適中,只需放上鐵板將兩邊輕輕燒熟,入口外脆內軟。雞軟骨餃子🥟,外層煎得香脆,入邊雞軟骨係口腔迫迫卜卜😆非常過癮⋯⋯
忌廉烏冬
吉列牛定食