2018-09-13
吉列牛忌廉烏冬專門店好想食吉列牛肉啊!上網搜尋到呢一間吉列牛肉專門店,就喺銅鑼灣嘅耀華街,趁住今日好天氣,坐在窗前,望着窗外嘅景色,心曠神怡。餐廳的窗前是一排卡位,每張枱上都放有一個吉列牛肉專用的爐呢。黑色的牆身配上木製的餐桌,感覺不俗。適逢下午茶的時間,三四時的時候,餐廳人客很少,製造了一個寧靜機會讓我和朋友輕輕鬆鬆的吃一頓飯。除咗吉列牛套餐、忌廉烏冬、呢度仲有釜飯、涮涮鍋同埋超過20種小食。如果想飲本地啤酒,呢度都有個好選擇,就係可以點選門神啤酒,支持本地啤酒,值得一讚!牛舌雞肉串$38呢個串燒,我個人幾鍾意,雖然係牛舌,但係已經混和左係雞肉串當中,味道融為一體,都幾彈牙。個口感有啲似雞軟骨串嘅爽口,個人覺得幾好味。味噌蟹蓋配紫菜飯團$58呢一個食品,賣相幾精緻,價錢都唔貴,蟹蓋中附上三個白色嘅飯團同紫菜,可以俾我哋自行配上味噌蟹蓋包成飯團呢。吉列牛定食$148外層的吉列脆皮比想像中的薄,包裹着粉紅色嘅生牛肉,看似很生的牛肉但一點血水也沒有,吃入口中也沒有血腥味,若是油炸過久,便會讓裡頭的牛肉太老又不好吃。食的時候再逐片放上鐵板上略為煎熟,肉質依然保存嫩滑!配菜方面較為簡單,有車厘
吉列牛忌廉烏冬專門店
好想食吉列牛肉啊!
牛舌雞肉串$38
味噌蟹蓋配紫菜飯團$58
吉列牛定食$148
配菜方面較為簡單,有車厘茄、椰菜椰菜沙律、麻醬豆腐同麵鼓湯,分量不多,但係賣相精緻。吉列牛肉仲可以配上wasabi, 日式醬油同沙律醬。
這個價錢,再同類食品來說,食物質素算是不俗,與價錢成正比,如果是首次嘗試吉列牛的話,這個也是不錯的選擇。
香辣忌廉雞肉炒麵$78
呢個炒麵比想像中煙韌,食落好creamy,炒麵上面嘅一層厚厚嘅橙色,係忌廉+南瓜蓉,配埋香辣雞肉+洋蔥同炒,麵條同雞肉,加上韓式辣醬,辣味香濃香,個味道就好似食緊泡菜味到嘅炒麵,越食越辣,好彩有面層嘅忌廉南瓜蓉帶少少甜,中和炒麵嘅辣度。
總括來講,喺銅鑼灣,都係一個不錯嘅選擇,因為佢嘅價錢係呢一個地區,都係合理嘅