2018-07-19 42 瀏覽
香港真係幸福,各國美食都有。無論東南亞定歐美都實有款岩。講到夏天最岩食梗係泰國野,酸酸辣辣好開胃,連帶心情都會開心。簡潔裝備,放置左泰國獨有飾品,最顯眼係間餐廳參加左就業培訓計劃,所以員工好友善又殷勤,加分唔少。同老公二人均係海鮮愛好者,所以今餐全海鮮醫肚。其他餐廳少見既青檸辣汁鮮魷魚沙律,魷魚仲有些少餘溫,絕對係即灼即撈,所以鮮味十足仲好彈牙,清新檸味加酸辣汁,味蕾刺激好大,感覺有如上萬隻螞蟻係脷上跳舞一樣,令人又愛又恨。唔好俾佢停,繼續係冬蔭海鮮湯,由於沙律既勁辣,顯得湯就岩好,大大粒青口加上大頭蝦,鮮甜開胃,仲有椰汁香味。然後係泰式海鮮炒飯,一上台時,香味已經好吸引,顏色亦好搶眼。有黃色蛋,紅色番茄,白色魷魚,肉色青口同粉紅色蝦肉,仲有粟米粒,青豆同紅蘿蔔粒,令人食慾大增!加上鹽燒海魚送飯更係一流。魚皮輕輕一反就露出鮮嫩魚肉,入口滑流,夾雜南薑、香茅既精華,完全冇腥味感或者泥土味,令人回味無窮。生生。泰港知味雖然開左冇耐,但價格合理,員工服務態度良好,已經心郁郁想下次再食過。