2018-11-04
秋風起,除了打邊爐之外,燒肉都是一個不錯的選擇~ 如果想食靚肉,散叫的餐廳一定會好貴,鑒於今次想又食好啲,所以去了這間標榜有澳洲和牛任食的燒肉店。位置方便,就在isquare,門口都好有feel~店內座位其實不多,每張枱都好闊,枱與枱之間的距離夠大,而且不少座位都有屏風相隔,私隱度不錯。也因座位哂係好多,在成個場最多人的時候,每次出自取區仍然很少人,係舒服嘅。呢到的特色就是有很多款不同的酒任飲,啤酒、白酒、清酒、梅酒都有,我只試了在最邊邊的一隻梅酒,佢total有兩隻的,不過我都唔識分,我試左呢隻的酒精味唔算好重,淡淡的梅香和微酸的味道,適合女孩子喝,個名就在下面照片尋覓啦😝一入到去,經理就同我地講可以去自助區拎飲品,而我除了拎左枝解茶同試梅酒之外,見到一個甜品雪櫃同冰箱當然都唔可以放過要去望望啦,甜品細細件,款式都幾多,包括有幾款大福、泡芙、朱古力撻、榴連糯米糍,我試左幾款,比較推薦泡芙和朱古力撻,特別是朱古力撻不會過甜又夠滑。一開始坐底係唔洗寫單的,因為有幾盤拼盤會陸續送上來,包括魚生、海鮮和最期待的肉肉拼盤!😍魚生同海鮮拼盤上來時都有乾冰加持😂先講盤魚生,only第一輪有海膽,不
先講盤魚生,only第一輪有海膽,不過我係唔食嘅,所以唔關我事😂,而其他魚生都新鮮,油甘魚最好食,有很重魚油香,其次三文魚都好食
到海鮮,最讚就是條一夜干,其實即係日本鹹魚,因為我本身就鍾意食鹹魚,所以呢條魚對我來說好好吃😋另外的貝殼類正常發揮,蟹腳呢就欠了點海水的鹹鮮,不過食得肉多,食下海鮮都唔錯^_^
之後就是最期待的肉肉!拼盤就最好,可以一次過試曬,重點係有標示,知道自己食緊咩嘛!澳洲和牛有三個部位(肉眼、西冷、胸腹),我認為肉眼比另外兩隻要出色得多,肉味濃而且嫩滑,西冷就頗為失望,韌左啲😞。除了和牛以外的美國穀飼牛同埋牛舌都表現唔錯喎,最後都encore these two and肉眼( ´▽`)肉類方面仲有豬肉的,有豚西冷同腩肉,朋友覺得腩肉好吃啲我就覺得西冷好食啲,有咬口有肉味。另外再點了骨附雞肉腸,呢個鹹左啲但好好食,帶少少咬口,出面未食過咁的,要點一個來試!
仲食左點炸物,食左天婦羅🍤、天婦羅蕃薯和炸榴連波,推薦蕃薯和榴連波,有很多榴連醬!
食左咁多肉都要食返菜,叫左個本菇和菠蘿來燒,本菇幾好食,菠蘿唔小心俾我們倆忽略左,所以燒燶左😂不過咬左啲燒燶的地方都可以食,今晚的菠蘿不錯,很夠甜
食到尾聲當然是甜品時間,見到出面個雪櫃真係好興奮,有5種movenpick的口味,超級興奮😍我大發神威咁食左4杯😂,具體味道有食過都知架啦,就唔多講,唯獨是我見之前的食評都有提到食到尾時係冇曬movenpick可以拎,今日就沒有這個情況,我食晚市頭輪,到7點20分還是有很多。
另外,這裡的服務不錯,見我們快要燒燶主動幫我們,也有主動上前換網。
整體來說我覺得食物質素同價錢成正比,環境也舒適,服務也唔差,如果想好好嘆下燒肉,確是不錯的,可以一試