2019-06-22 122 瀏覽
台灣有間好出名既cafe 呢排係香港開左分店,就係旺角,地方好大。朋友之前去台灣都有食過,話好食,所以見香港有分店就叫我同佢去。去到真係有d驚訝,小見有咁大地方既台灣cafe開係香港,樓底好高,文青風既裝飾,2樓有桌球台,天台係Shisha Bar。地方真係好闊落,台又大張,坐係到食野好舒適。店員仲要係台灣人,用普通話點餐,好有去左台灣旅行既感覺。前菜既餐包都有2種醬汁,味道幾特別,酸中帶甜,味道清新。沙津醬偏酸,令人好開胃。薯條配香草醬,呢個醬甜甜地估唔到同薯條咁夾。墨魚汁海鮮,黑色幽默美乃滋,食落好香口,一碟黑麻麻地又幾搞笑,有魚同墨魚,唔知會夾到邊款黎食,都幾驚喜。烤蔬菜,有西蘭花同香菇,薯蓉既味道好正,好香滑。主菜risotto 叫左個水上芭蕾舞干貝繞圈圈,姐係干貝意大利飯,大大粒既干貝圍住隻溫泉蛋,真係夠貼切,餐廳改菜名好有心思。個飯奶油味好夠,飯既軟硬度岩岩好,配埋溫泉蛋真係一流。仲會跟2杯每日昔昔做飯後甜品,用乳酪同雜莓打成,上層既味道較酸,下層就較甜,兩者中和番,呢餐好滿足。

薯條配香草醬,呢個醬甜甜地估唔到同薯條咁夾。

烤蔬菜,有西蘭花同香菇,薯蓉既味道好正,好香滑。

個飯奶油味好夠,飯既軟硬度岩岩好,配埋溫泉蛋真係一流。