2021-06-03 68 瀏覽
疫情持續一年多,冇得去香港人最愛嘅台灣暴飲暴食。突然間懷念台灣傳統風味,特登去咗旺角朗豪坊分店喺香港食下正宗台灣滷味同最愛既蛋餅,一解思鄉情懷。假日中午時間去幫襯就預咗一定會排隊,意外地條龍郁得好快,職員手腳非常迅速,排咗大概15分鐘職員已經叫我哋準備入座。入面位置尚算寬躺,嚟咗朗豪坊梗係要食盡佢,就叫咗豪豪吃二人套餐,再加自己最愛嘅蔥抓蛋餅。1. 板橋夜市蚵仔酥 ❤️蚵仔煎就食得多蚵仔酥就食得少,其實就係柯仔包上一層薄薄嘅醬,然後就去炸。可惜就係柯仔略嫌太細粒冇乜肉食到。2.古早滷肉飯❤️❤️肉操飯係食台灣嘅必叫嘅單品,老玉肥瘦均勻白飯粒粒分明,搬埋一齊食非常香口,就算係女仔食下食下都好快食晒一碗。注意即使係寫明細碗,但其實滷肉飯嘅份量都非常足夠。3. 招牌燈籠滷味❤️❤️❤️招牌燈籠老味又點會令大家失望呢,首先一上枱份量已經嚇我哋一跳,因為寫明係二人餐,但係其實個份量夠三至四個人食,我同友人仲擔心王子面太細份而加左底,所以最後係食唔晒嫁!當中豬耳朵爽口,甜不辣煙韌,百葉豆腐滷得非常入味令人有驚喜。4. 爆醬蔥抓蛋餅芋泥肉鬆❤️❤️❤️❤️全日最有記憶點嘅就係芋泥肉鬆蛋餅,芋泥嘅甜同肉鬆嘅鹹配搭得非常好

1. 板橋夜市蚵仔酥 ❤️

2.古早滷肉飯❤️❤️

3. 招牌燈籠滷味❤️❤️❤️

4. 爆醬蔥抓蛋餅芋泥肉鬆❤️❤️❤️❤️
全日最有記憶點嘅就係芋泥肉鬆蛋餅,芋泥嘅甜同肉鬆嘅鹹配搭得非常好,分量亦都非常大有五至六件,當中嘅芋泥係非常足料真係令人忍唔住一件又一件咁食。
有樣嘢一定要讚,就係餐廳入邊客人坐嘅時間係相對地比較長,但係職員係絕對冇催客人離開亦都冇比壓力,當日同朋友慢慢食傾吓計坐左差唔多一個靚鐘先施施然離去,享受左好好嘅一個晏晝。