2024-02-16 245 瀏覽
是日到元朗拜完年,食完咁多賀年食品都有d口渴,經過見到呢間新開嘅台式茶飲店,望落都幾吸引,一於買黎解下渴。TEATOP係台灣著名品牌,有過百年製茶歷史,主打高山青茶,香港係佢地海外第一間分店,保證保持台灣原風味。青茶3Q :既然餐廳以青茶為招牌,又點可以唔試下呢?青茶加入珍珠、茶凍及椰果,各有唔同口感,珍珠煙韌,椰果爽口,青茶比綠茶感覺更清新,味道清甜解渴一流。紅豆粉粿鮮奶 :入口好幼滑,味道唔會太甜,紅豆及粉粿份量都好多,每飲一啖都可以食到,粉粿感覺有d似仙草,而口感更煙韌,Q彈Q彈感覺好得意。葡萄柚果粒茶 :賣相呈橙黃色,非常吸引。葡萄柚份量都幾多,味道酸酸甜甜,綠茶甘香味十足,配埋椰果令整體口感更有層次。

青茶3Q :

紅豆粉粿鮮奶 :