2023-09-23
今日嚟到油麻地行街,諗起好多以前中學放學行街嘅回憶😆行行吓嚟到見到呢間三公,佢喺家樂坊對面,原來係食台灣菜,一於入咗去試佢嘅lunch set😬餐廳環境好光猛好寬敞,似係Cafe多過一般旺角嘅餐廳🫶🏻佢啲lunch set選擇非常多,仲可以揀飯/撈麵,仲有好特別嘅椒麻拌麵,佢午市好抵,六十幾蚊已包滷水拼盤/芒果沙律,仲已經包基本飲品,如果想轉佢啲特飲都只係加$10😆我決定試吓佢嘅招牌安平蝦卷椒麻拌麵,再加椒麻鴨舌❤️主菜安平哈卷椒麻伴麵原來麵底係粗嘅蝦子麵,平時啲椒麻拌麵油膩感好重,呢個我見到有花椒碎但碟底唔會見到好多紅油,做得清新啲之餘亦繼續保持到椒麻風味,怕辣嘅朋友都唔使驚,因為佢唔會太辣👍🏻小食椒麻鴨舌係我最鍾意其中一樣台灣菜,呢度嘅鴨舌醃得好夠味,唔會有雪藏味,如果攞嚟下酒應該一流👍🏻食完啲辣嘢想食啲甜品😋叫咗呢個抹茶麻糬愛玉,原來個抹茶係抹茶雪糕,隔離啲愛玉清甜,麻糬非常煙韌,令我諗起前兩日有個朋友同我講,亞洲人對甜品至高無上嘅讚賞就係<呢個甜品唔會太甜>,的而且確呢個甜品真係唔會太甜得來又做得好好食,改變了我對台灣食品嘅impression🫶🏻