2021-10-15 87 瀏覽
因想試另一款蛋餅同奶奶麻糬,便再訪Check-In Taipei😳薯泥起司松露蛋餅 $78蛋餅剪得很薄,捲着淡淡薯泥,滿滿薯香,入口鬆軟,蛋餅外加一層芝士,質感軟糯。口感層次很豐富。外面灰灰地色的是松露醬,蛋餅,芝士,薯泥本身味道不太重,更能突顯松露香氣。招牌牛肉麵 $108每次食台灣麵一點牛肉麵,有四片厚切牛肉左右,呢度嘅牛肉係用牛腱部份,帶少少筋,入口非常軟腍,滷得很入味。湯底味道偏重,有點藥材味,不油膩。仲有半隻溏心蛋,脆脆地嘅蟲草花,浸落湯就變得較爽口。黑蒜牛肉麵 $118湯底都都是一樣的,不過加了黑蒜油和一茶匙的蒜蓉,變得更惹味,朋友覺得好味到差唔多飲晒成碗湯😆奶奶麻薯 花生🥜味 $75睇相以為係坊間的花生糯米糍,其實和糯米截然不同,它的口感不像糯米般煙韌,質感有少許Q彈爽口,用筷子夾出自己喜愛的份量,黐啲花生🥜碎再放入口,感覺凍凍地😙,然後慢慢在口腔中溶化,奶香緩緩滲出,和花生真的是Perfect match😍!

薯泥起司松露蛋餅 $78

招牌牛肉麵 $108