2023-04-02 370 瀏覽
上次去旺角食完串燒之後去咗阿木台灣生活百貨行吓,諗住入下貨,嚟緊有幾日假期可以儲吓糧。嗰度有好多急凍食品,有台灣蔥油雞、蔥油餅、餃子、蒸包、湯包等等,仲有一啲台灣零食飲品。佢哋仲會定時做團購,幫大家搜羅一啲台灣特色食物,咁就幾時都食到台灣特定美食啦😋今次我就買咗一包台灣餃子、一包客家小炒、同埋一包台灣尾珍珠😊剝皮辣椒鮮肉餃 $88一包有16隻,可以分幾次食,有盒排得整整齊齊,不過我冰格唔夠大,我拆散佢用保鮮袋放。餃子大小適中,皮有厚度咬口得嚟又唔太硬,餡料脹卜卜,剝皮辣椒好惹味,少少辣配上豬肉餡料好食,我用餃子嚟配新竹米粉一流👍🏻另外,我仲買咗包客家小炒,諗住之後懶煮飯🙈,晚餐可以番熱食。裏面有豬肉、魷魚、芹菜,炒熱佢應該幾惹味爽口。我仲買咗包台灣尾珍珠,即係醬燒雞屁股🙊店員話用氣炸鍋整就ok,夜晚整嚟餸啤酒睇波超正😆

剝皮辣椒鮮肉餃 $88

外賣自取