2020-12-30
疫情搞到大家都冇得去旅行🥲,呢段時間超掛住台灣嘅美食,好彩香港都有台灣嘅過江龍燈籠滷味可以止吓癮,仲要係黃店真係無得輸👏🏻佢哋嘅銅鑼灣分店就成日排晒長龍,最近仲喺旺角開咗新分店,咁就可以方便大家去唔同地區掃黃喇🍴▪️冬粉$10+雞翅膀$10+百頁豆腐$11+彈牙貢丸$10▪️🥢冬粉即係我地成日食嘅粉絲,撈左滷汁好入味🤤🥢雞翼係滷水味,但唔算太入味🤔 🥢百頁豆腐就正正常常,不過充滿台灣味道,每次都一定會叫😍 🥢貢丸唔係太香菇味,普普通通~▪️王子麵$12+豬耳朵$12+甜不辣$11+花枝丸$10+豬腱肉$10▪️🥢王子麵係台灣嘅即食麵,同滷汁好夾🤤🥢豬耳好幼身幾爽口,口感一流!🥢甜不辣我地不嬲好鍾意食😍,呢間嘅煙煙韌韌,有魚肉味夠晒彈牙,必點💯 🥢花枝丸就應該係平時我地食嘅墨魚丸,咬落都食到少少花枝,但就唔算特別好食🤔 🥢豬腱肉係比較瘦嘅肉,食落口感一般,仲有少少痴牙🤭▪️台式香蒜腸 $26▪️最正係佢將燒過嘅台灣腸切開左一粒粒,加上配左好多蒜片,一啖腸配上一塊蒜片超邪惡😍▪️黑糖珍珠奶茶 $24▪️滿滿嘅黑糖加上好濃厚好滑嘅珍奶夠晒heavy🤪,珍珠就唔係咁彈牙啦,建議叫小甜好了🤭
🥢冬粉即係我地成日食嘅粉絲,撈左滷汁好入味🤤
🥢雞翼係滷水味,但唔算太入味🤔
🥢百頁豆腐就正正常常,不過充滿台灣味道,每次都一定會叫😍
🥢貢丸唔係太香菇味,普普通通~
🥢王子麵係台灣嘅即食麵,同滷汁好夾🤤
🥢豬耳好幼身幾爽口,口感一流!
🥢豬腱肉係比較瘦嘅肉,食落口感一般,仲有少少痴牙🤭
▪️台式香蒜腸 $26▪️
▪️黑糖珍珠奶茶 $24▪️