2023-07-06
❤️我哋大愛嘅台式餐廳𝗖𝗵𝗲𝗰𝗸 𝗜𝗻 𝗧𝗮𝗶𝗽𝗲𝗶 係海港城分店推出咗全新嘅台灣夜市人氣甜品冰火湯圓刨冰🍧! .湯圓用咗香港老字號品牌🇭🇰福元湯圓 大大粒嘅湯圓口感煙韌,中間包住黑芝麻餡料🖤 配搭用上豆乳做嘅刨冰,一凍一熱都幾得意✨ 不高溶得較快,要盡快食🤣*只限海港城分店* .3款刨冰分別係🍧: 📍芋泥瀑布冰火湯圓刨冰($108) 𝗧𝗮𝗿𝗼 𝗦𝘄𝗲𝗲𝘁 𝗗𝘂𝗺𝗽𝗹𝗶𝗻𝗴𝘀 𝗦𝗵𝗮𝘃𝗲𝗱 𝗜𝗰𝗲 妹妹最鍾意呢款😍 芋泥同豆乳食落都幾夾 表面大量芋泥醬唔會蓋過咗刨冰嘅豆乳香 .📍桂花冰火湯圓刨冰($98) 𝗢𝘀𝗺𝗮𝗻𝘁𝗵𝘂𝘀 𝗦𝘄𝗲𝗲𝘁 𝗗𝘂𝗺𝗽𝗹𝗶𝗻𝗴𝘀 𝗦𝗵𝗮𝘃𝗲𝗱 𝗜𝗰𝗲 姐姐就覺得呢款最好食✨ 落咗桂花糖同酒釀,味道清新香甜💛 .📍黑白配冰火湯圓刨冰($108) 𝗣𝗲𝗮𝗻𝘂𝘁 𝗦𝗲𝘀𝗮𝗺𝗲 𝗦𝘄𝗲𝗲𝘁 𝗗𝘂𝗺𝗽𝗹𝗶𝗻𝗴𝘀 𝗦𝗵𝗮𝘃𝗲𝗱 𝗜𝗰𝗲 刨冰加入黑芝麻醬,表面鋪滿花生粉同黑芝麻粉甜度唔高,黑芝麻味冇我哋想像中咁濃👉🏻👈🏻 .📍手工鳳梨酥麻糬蛋撻($48/1件) 𝗠𝗼𝗰𝗵𝗶 𝗣𝗶𝗻𝗲𝗮𝗽𝗽𝗹𝗲 𝗖𝗮𝗸𝗲 𝗘𝗴𝗴 𝗧𝗮𝗿𝘁 完美地將蛋撻、麻糬同鳳梨酥結合起嚟 撻皮酥脆香口,蛋
湯圓用咗香港老字號品牌🇭🇰福元湯圓
大大粒嘅湯圓口感煙韌,中間包住黑芝麻餡料🖤
配搭用上豆乳做嘅刨冰,一凍一熱都幾得意✨
不高溶得較快,要盡快食🤣*只限海港城分店*
3款刨冰分別係🍧:
📍芋泥瀑布冰火湯圓刨冰($108)
妹妹最鍾意呢款😍 芋泥同豆乳食落都幾夾
表面大量芋泥醬唔會蓋過咗刨冰嘅豆乳香
📍桂花冰火湯圓刨冰($98)
姐姐就覺得呢款最好食✨
落咗桂花糖同酒釀,味道清新香甜💛
📍黑白配冰火湯圓刨冰($108)
刨冰加入黑芝麻醬,表面鋪滿花生粉同黑芝麻粉
甜度唔高,黑芝麻味冇我哋想像中咁濃👉🏻👈🏻
📍手工鳳梨酥麻糬蛋撻($48/1件)
𝗠𝗼𝗰𝗵𝗶 𝗣𝗶𝗻𝗲𝗮𝗽𝗽𝗹𝗲 𝗖𝗮𝗸𝗲 𝗘𝗴𝗴 𝗧𝗮𝗿𝘁
完美地將蛋撻、麻糬同鳳梨酥結合起嚟
撻皮酥脆香口,蛋漿超嫩滑💛
加上軟糯麻糬同酸甜嘅鳳梨肉食落好香好好食😍
📍咖喱起司吉列蝦蛋餅($98)
𝗖𝘂𝗿𝗿𝘆 𝗘𝗯𝗶 𝗞𝗮𝘁𝘀𝘂 𝗘𝗴𝗴 𝗖𝗿𝗲𝗽𝗲
新出口味好有驚喜🤩
蛋餅夾咗有吉列炸蝦🍤同芝士🧀️表面再加咖喱汁🧡
惹味之餘有咖喱香🤘🏻同時亦食到脆脆嘅口感
中間蝦肉仲半生熟狀態,超好食🤤
📍珍珠奶茶($45)
𝗖𝗹𝗮𝘀𝘀𝗶𝗰 𝗣𝗲𝗮𝗿𝗹 𝗠𝗶𝗹𝗸 𝗧𝗲𝗮
茶味清香🍂唔甜膩,珍珠煙韌幾好飲