2022-04-21 1546 瀏覽
又喺疫情下嘅外賣系列,今次就過到嚟青衣城呢頭,自從青衣城嘅UA結業,已好一段時間無過嚟青衣城,今晚過開嚟,就順道買外賣返屋企食。穿過二期商場,見到呢家「而打淥」,除咗個名夠抵死之外,令我想番起多年前晌墾丁大街時所食嘅台式滷水嘢。 睇店面都知喺主打外賣,其實佢旁邊都有少少立食位架,不過,晚市禁堂食,就自然無開放。而廚房採半開放式,就咁都睇到師傅仔整食物。鋪面前嘅凍櫃,就擺放咗好多滷水嘢,以及多款台灣進口嘅包裝、罐裝飲品。其他位置,都帶有富台灣夜市特色嘅裝飾,例如大大個霓虹招牌,一串串嘅紙燈籠。講到食物選擇,明顯就喺主打地道民間嘅台式滷味,拎住個餐牌,一時間都幾花多眼亂,猶如港式車仔麵檔咁,不過,大致可以以標題分為台式加熱滷味、台式麻辣燙、鹽水雞台式涼拌、台式地道粉麵飯,以及一啲台式料理。因為見餐牌底下有啲優惠組合,而台式涼拌中嘅「H手撕雞拼盤」喺二人份,又配搭好多蔬菜,較啱老婆口味,就唔多諗決定揀佢,再追加冷麵。H手撕雞拼盤 $88、冷麵 $12拼盤包括咗一份涼拌手撕雞、一份玉米筍、一份花椰菜、兩份煙韌滷豆腐,整起嚟都有成一大盒,而講到明每盒附有少量蔥花、香菜(芫茜)、青瓜粒、白芝麻及蒜
,令我想番起多年前晌墾丁大街時所食嘅台式滷水嘢。
手撕雞拼盤、冷麵
H手撕雞拼盤 $88、冷麵 $12

拼盤包括咗一份涼拌手撕雞、一份玉米筍、一份花椰菜、兩份煙韌滷豆腐,整起嚟都有成一大盒,而講到明每盒附有少量蔥花、香菜(芫茜)、青瓜粒、白芝麻及蒜泥,如果唔啱食就記得落單時提出。
手撕雞拼盤、冷麵
食手撕雞最好就喺食得乾手淨腳,而雞肉幾嫩滑,又加咗啲獨特嘅香料,有啲似孜然粉之類,頗為惹味。至於啲玉米筍同花椰菜(我都喺慣叫為椰菜花),做得非常爽脆,入口涼涼快快,雖然未喺盛夏,但近排天口熱,都幾啱呢個時候食;煙韌滷豆腐亦都好好食,煙韌有咬口,而且好有豆香
手撕雞拼盤
涼拌冷麵份量亦好足,裡面同樣添加咗芫茜、青瓜粒、白芝麻及香料,食落味道豐富
,而麵條嘅口感幾有韌勁,無煮過腍嘅弊病。
冷麵
整體而言,確喺幾有地道風味,絕對唔喺「二打六」。雖然未能夠出外走走,但都有啲想念台灣嘅夜市,期待快啲可以走一轉。
10 分鐘 (外賣自取)