2023-11-06
天氣開始有D涼,最岩就係打邊爐! 今日搵左間係觀塘嘅台式餐廳,有唔同台式食物揀,仲有一人火鍋套餐,湯底都係冇味精嘅湯底!湯底 - 牛骨沙茶湯底 (推介)呢到嘅湯底都係唔用味精的~ 牛骨沙茶味有D似沙嗲味,但比傳統沙嗲底食落更加天然D,無咁厚,個人幾推介呢個牛骨沙茶湯底,惹味得黎又唔會搶左肉本身嘅鮮味~叫左幾款唔同嘅肉,肉嘅份量都唔少! 而且肉質黎講全部都幾有水準~鹿兒島豚梅肉鹿兒島豚肉望落都好新鮮,肉內脂肪混合比例均混,食落嫩滑多汁。澳洲草飼M5牛頸脊 (+$25) 。打邊爐黎講,牛頸脊都係一個唔錯嘅選擇~ 牛頸脊係牛頸同肩胛中間,脂肪無咁多,食落有咬口又有牛肉味,又保留啖啖油香,澳洲M7和牛後腿肉眼沒有太多脂肪,無淥得太耐就會食到肉眼本來柔軟多汁嘅口感。而套餐可加$48追加優惠 有兩款飲料+澳洲M7和牛後腿肉眼,飲料我地就揀左白桃烏龍奶蓋 同埋Stella Artois 啤酒,白桃烏龍奶蓋 ,奶蓋唔太甜,烏龍茶清香,幾好飲~
湯底 - 牛骨沙茶湯底 (推介)
鹿兒島豚梅肉
澳洲草飼M5牛頸脊 (+$25) 。
澳洲M7和牛後腿肉眼
沒有太多脂肪,無淥得太耐就會食到肉眼本來柔軟多汁嘅口感。