2022-11-20
燈籠滷味🏮喺香港已經開咗一段時間,👨🏽👩🏻最近試到啦!我哋一於叫唔同嘅餸試吓先!以下有星星✨嘅係推薦配料。.✨空心菜(通菜)$12百頁豆腐 $13香菇貢丸 $13✨烏冬麵 $16👨🏽就叫咗以上配料,通菜入晒滷水汁嘅味,百頁豆腐正正常常,貢丸只得兩粒😨,烏冬麵本身無味,所以配上濃味嘅滷水汁就啱啱好👌🏻。.✨蜂巢牛肚 $22✨大腸 $14 ✨水蓮 $20✨豬耳朵 $14 台灣王子麵 $13食內臟嘅👩🏻就叫咗唔少內臟配料嚟試🤪。同👨🏽嗰個唔同,👩🏻嘅配料份量多好多。蜂巢牛肚即係金錢肚,紋理好靚,同樣都係入晒味👍🏻。大腸無怪味,唔錯。豬耳都係正正常常。菜方面就叫咗台灣獨有嘅水蓮,水蓮細細長長,好似綠色嘅繩咁,口感清脆爽口,但👩🏻覺得都係有啲草青味,未食過嘅話都可以一試。王子麵似乎係台灣嘅即食麵餅,👩🏻覺得試粉絲/烏冬會好啲。.燈籠黑糖珍珠奶茶 $31係台灣夜市嘅珍珠奶茶味道,黑糖珍珠夠煙韌,用嚟解渴👌🏻。.整體嚟講,滷水汁同配料無太大特別,感覺似台式(及貴價)嘅車仔麵🍲。雖然見到Menu介紹話滷水汁用咗幾十種中藥材熬製,但唔係好食到層次感,有啲死鹹。而且份量都幾細,唔叫小食應該唔會飽。
✨空心菜(通菜)$12
✨水蓮 $20
✨豬耳朵 $14
台灣王子麵 $13
燈籠黑糖珍珠奶茶 $31
係台灣夜市嘅珍珠奶茶味道,黑糖珍珠夠煙韌,用嚟解渴👌🏻。