2018-04-26 131 瀏覽
平時同家人食火鍋都會揀味道較溫和的湯底,但今次想食台式麻辣鍋,而且仲係不用加錢就有鴛鴦鍋,岩哂我同家人,有辣有唔辣都可以一齊食火鍋,呢度有8款火鍋湯底選擇,較有特色包括有台式麻辣鍋、胡椒豬肚鍋、西紅柿洋葱海皇鍋、馬拉沙爹鍋,連泰式冬蔭功湯底都有。任飲任食2小時,每位$158我地揀左台式麻辣鍋及芫茜皮蛋鍋,前者有兩款辣度,小辣剛剛好,刺激得來有麻香,食完唔會喉嚨痛;後者芫茜味濃,皮蛋甘香溫和口味。醬料方面都好多種類,平時生蒜、炸蒜已經夠香,呢度還有炸香蔥,更加清香撲鼻,醬料更有腐乳醬,用黎配蔬菜都幾夾,不過發現其實湯底已經夠味,都是用醬料,反而見有生雞蛋,用黎沾肉就香夾滑。肥牛片唔少得,但有更好選擇,餐廳特別有美國頂級牛梅花、牛小排、安格斯黑牛、牛五花,全部都鮮紅透薄好吸引,仲切得夠薄快熟有口感。牛肉薄薄又大塊,輕輕涮熟就可以沾點蛋汁來食,好嫩滑又軟腍,牛味突出夾雜脂香溶化既香,味道好好,我地食左3-4 round,必食推介。另外,肉類都有黑豚五花肉、黑毛豬梅花、頂級小肥羊肉,不過我主打食牛。海鮮有海生蝦,好爽彈鮮味,蝦味重,估唔到點左幾次都用靚貨,證明入貨係新鮮。脆肉鯇魚腩同樣好食,爽

海鮮有海生蝦,好爽彈鮮味,蝦味重,估唔到點左幾次都用靚貨,證明入貨係新鮮。脆肉鯇魚腩同樣好食,爽脆肉質,少骨不腥,肉質有嚼口。是日海鮮是蜆,雖然不太肥,但無沙味道不錯。
火鍋配料超多款,自己想食就夾埋位,一共四大個雪櫃,放滿火鍋配料。
菇菌及蔬菜都有10多款,少見的鮮海帶、韭菜、珍珠筍都好吸湯汁好好味,當然唔少得我至愛響鈴同山根。
頭兩層都是腸類、豆腐等等,但吸引之處是第三層的海鮮類,有爽滑水魷魚、彈性十足八爪魚、火煎魷魚好可愛也很彈牙。

旁邊仲有扇貝仔,雖是急凍,但口感幾好。
餃類及內藏也擺放得乾淨整齊,連台灣甜不辣也有,醉雞醃得入味,滑牛有如茶記鮮製牛肉,有咬感牛味特重又厚身,但要用較清湯底涮熟。
鮮豬潤好爽,雞子我第一次食,原來口感獨特,有想爆漿感且頗滑溜。
丸類終於出場,也是10多款,薑汁皮蛋貢丸夠特別,爆餡刺激味道又好,仲有芝士獅子狗,半溶芝士好滋味吸引,配微彈獅子狗好好食。蔬菜好乾鮮,仲賣相美觀,一盤盤放好。
另一賣點就是有兩款餃子,洋蔥牛肉餃,大玩中西合璧,洋蔥清甜帶香,配牛肉已經好夾,餃子仲要皮薄多汁。
韭菜豬肉餃看似平平無奇,但韭菜比較更多,食落唔膩又香。
話明台式,除左有白飯,還有滷肉飯,岩哂要有米到肚既食客。
火鍋任食,連飲品都任飲,有各種汽水、茶、果汁、啤酒等等,選擇的確多,呢個價錢黎講,係值回票價。場內有兩大雪櫃放滿飲品自助。
嘉士伯及樂怡仙地外,仲連Somerset 蘋果酒及Asahi 櫻之宴啤酒都有。

另有勁到有咖啡機,可沖咖啡、奶茶及朱古力,特式飲品有薑母茶、乳酪奶、夏枯草、洛神花茶、竹庶馬蹄水及自己沖泡多款花茶。連飲品都多到唔知點揀。
飯後甜果有兩款,果肉夠甜但欠缺水份。
Buffet食到既即制朱古力香蕉班戟,火鍋任食都可以食到,配雪糕一流。
雪糕有5個口味是雀巢,也有5個口味是Dreyer’s,好難食哂咁多口味,最後揀三球不同味Dreyers
的骰可愛甜品有凍有熱,其中4款熱食。
凍食較多款,味道同外觀都好好。

意大利芝士蛋糕輕盈且餅底浸濃郁咖啡,喜歡咖啡的朋友不可錯過。焦糖燉蛋由於焦糖不脆,所以麻麻地。反而總燉奶又香又滑,奶味濃又不太甜

朱古力味雪糕最正,有埋朱古力碎,士多啤梨都好清甜。雪米滋都有幾個味,抹茶味不假,算不錯。
2018-04-18