2023-05-25 34 瀏覽
觀塘出名人多又車多,其實餐廳都好似好多,剛好撞上觀塘放工人潮,想避開塞人又塞車,所以決定食個晚飯先返屋企。呢次去到樓上一間台灣餐廳,餐廳佈置放了一些台劇和台灣唱片的相片,台風滿滿。呢度有肉躁飯、湯麵等,我揀了🌟鹽酥雞麻辣湯麵🌟,因為晚餐唔洗太飽,加$4轉了新竹米粉。湯底有肉躁菜鋪,這幾樣是主要味道來源,辣醬反而不算太多,令湯底不會太油,而米粉剛好更吸湯。鹽酥雞外皮好脆,有水準的。套餐跟配一杯台式飲品,不用加錢的選擇中要了一杯🌟紅茶豆漿🌟,對奶有點敏感的我樂意見到這個配搭。呢杯茶味超濃!一入口就飲到濃厚的紅茶香,再來就帶微微豆香味。最後要一碗甜品🌟仙草芋圓雪糕🌟顧名思義3樣都有!仙草超滑,芋圓煮得剛好不會硬身好煙韌,而雪糕是芋頭味,邊食邊解凍最後將3樣混合入口,芋香味超濃,推介!

最後要一碗甜品🌟仙草芋圓雪糕🌟