2016-10-18 325 瀏覽
上次行過呢度見到出面有隻好大嘅狐狸好吸引我, 仲見到啲人飲嘢嗰杯好特別,好似係復活島見到嗰啲石像咁,就覺得下次要試下呢度,睇下係食乜嘢!旺角嘅西餐廳好多,但好食嘅西餐廳真係可遇不可求。今日終於俾我搵到一間呀! 好彩一早book左位,我見到今日有兩個walk in都入唔到,黎到嘅時候坐低,侍應就畀咗杯冰水我,好貼心呀! 餐牌內容琳瑯滿目,最吸睛就係呢一張,望落去好古怪嘅pizza menu,上面有豆豉鯪魚, 菜圃蛋等。d combination真係千奇百趣,你諗得到同諗唔到嘅都係上面呢個時候腦裡面浮現出嚟嘅說話就只係:fashion嘅嘢你識條鐵咩 最後都係穩穩陣陣叫左個三文魚pizza。冇諗過佢個餅底會咁脆!pie邊咬落去係chok chok聲嘅 成個餅底都係黑色嘅,係乎就係用墨魚汁整既。墨魚嘅味道有少少燶燶地,幾得意。 pizza面有三文魚,菠菜,火箭菜,cream,芝士,同埋酸瓜。 首先三文魚嘅分量的確唔少,而且鹹鹹哋作為調味非常之好 菠菜同埋忌廉不嬲都係完美嘅配搭,再加埋火箭菜好特別既味道,唔同嘅感覺呢就出嚟啦。最令人驚喜嘅係佢係pizza到加咗個脆嘅酸瓜,令成個口感、質感都提升咗
最後都係穩穩陣陣叫左個三文魚pizza。
煙三文魚菠菜忌廉墨魚汁pizza
菠菜同埋忌廉不嬲都係完美嘅配搭,再加埋火箭菜好特別既味道,唔同嘅感覺呢就出嚟啦。最令人驚喜嘅係佢係pizza到加咗個脆嘅酸瓜,令成個口感、質感都提升咗! 因為pizza個底有啲薄,所以忍唔住要用手食,煙煙韌韌咁,好味
Egg benedict
今次係我第一次食egg benedict,成日都聽啲人講話好好食都未試過。黎到呢度見唔係好貴所以就叫黎試下。切開嘅時候啲蛋黃汁流曬出嚟嘅感覺,真係令人覺得好治瘉呀!幾得意嘅係佢下面嗰舊係薯餅,令到我覺得自己真係好似食緊早餐咁
蛋黃汁嘅味道好濃郁,令人覺得好幸福。
菇Burger
呢個菇burger係我要重點推介既項目。我真係好鍾意好鍾意好鍾意食菇!(因為好重要所以要講三次
) 佢個蘑菇超大件!可以當一個包皮咁樣蓋住咗個包!旁邊嘅手工香芒薯球加$15就有,中間有一啲芒果蓉,出面就係薯蓉咁既包住一個波波咁樣之後拎去炸。 上菜嘅時候熱辣辣,脆卜卜, 好好食!不過如果芒果蓉可以再多d,就會再甜d啦!
講得係burger,中間嗰層肉當然唔少得要推介啦! 有好多肉痴埋一舊變成漢堡扒咁,仲非常之juicy
加埋煮熱咗既蕃茄,同埋好新鮮嘅菜,仲有一個甜甜地既麥包, 一個好味嘅burger就係咁樣產生咗喇!要一啖咬落去真係有d難度
入嚟嗰陣見個個都揸住支啤酒,所以忍唔住都叫咗支啤酒飲。 原來呢都出左名賣手工啤嘅,淨係啤酒既menu已經有8頁咁多啦!
作為一個貼地嘅香港人,一見到獅子山下就覺得,係你啦!
獅子山下
好似男朋友所講,呢支啤酒就係"同甘共苦"嘅感覺。女仔飲真係覺得有啲苦。不過唔係好似平時嗰啲啤酒咁咁難入口,因為佢氣唔算好多。 坦白講,果味就真係唔係好覺㗎啦。 不過見佢嘅味道咁貼題就算啦!支啤酒最後同男朋友一人一半先飲得完
(果然係同甘共苦!)不過覺得好開心嘅係,我見到支啤酒係香港製造嘅,原來香港仲有一啲咁嘅原始嘅產業
棉花糖榛子朱古力批
食到咁上下就係甜品要出場嘅時候喇!叫咗呢個棉花糖榛子朱古力批。其實係因為佢個賣相好靚所以先至揀佢嘅。棉花糖嘅下面係一層層嘅榛子醬,同埋熟咗嘅香蕉。 香蕉嘅出現其實令到我覺得好驚喜。正正因為有啲水果甜可以中和咗棉花糖個種溜,令我覺得味道更特別了!旁邊仲有一啲甜餅乾可以配呢個棉花糖一齊食。其實真係好邪惡,但係又忍唔住覺得好幸福
呢度價位唔貴,食物質素非常之好, 服務員態度又好!絕對係同朋友食飯嘅好地方!真心推介!
煙三文魚菠菜忌廉墨魚汁pizza
Egg benedict