最近我去咗位於銅鑼灣嘅 sukiyaki.nakagawa,係由日本主廚掌廚,佢哋嘅午市套餐只需 $480。套餐包括前菜馬有山椒和牛煮、蟹肉茶碗蒸同埋麵豉湯。馬有山椒和牛肉質柔軟,配合山椒提升咗整體風味。和牛下面仲有幾舊好腍嘅茄子,吸晒啲醬汁,口感唔錯。再講返主菜,頂級日本得獎雞蛋、A5大分和牛及A4摩薩和牛,肉質豐腴,油花分佈均勻,咬落去非常嫩滑,真係可以媲美中環人氣的 Sukiyaki Mori。佢地用上新鮮嘅日本野菜。最特別係野菜中有丁字麩,口感柔軟嫩滑,咬下去有輕微彈性,煙韌得來又唔膩。丁字麩吸收咗 Sukiyaki 嘅汁,味道非常濃郁。我哋預定咗1點,但冇留意原來落場係2點半,所以食到最後有啲趕。最後紅豆雪糕都冇影。

慶祝紀念
生日