2020-10-07
收工約佐男朋友係觀塘附近行街,男友表示想食泰國野,於是就立刻諗起呢間餐廳,皆因之前lunch time男友曾經帶我一嘗,試完覺得呢間泰國菜尚算不錯,所以今次就去試下個晚餐!我地大約6點上到去,全場一檯客人都無,我地係第一檯!waiter好好禮貌,帶位之餘仲幫我拉埋凳等我坐低,話說拍拖咁耐男友都好似未曾試過幫我拉凳😂 因為我地上去之前已經睇過食乜,所以好快就已經決定好,我地order佐二人套餐,包兩個頭盤、四款小食、一款主食、一款蔬菜同是日甜品!頭盤我地揀佐泰式鮮蝦柚子沙律同椰皇椰青雞湯無咩特別,一般沙律,只不過多佐4隻蝦同少量柚子呢個沙律既醬汁有啲酸酸辣辣,如果唔鍾意呢種味道既大家可以要求醬汁另上(椰皇椰青雞湯)雞湯份量算多,可以每人分到兩碗,都有唔少雞肉呢鍋湯一放上檯就立刻聞到香味,waiter會問你需唔需要幫你分湯試飲過之後,我覺得雞湯尚算可以,味道有濃濃的椰皇味,雞肉都唔會好鞋小食包括:牛柳粒串、菠蘿車厘茄、越式春卷同蝦餅身為牛魔王既我立刻食牛柳粒串,牛肉燒得算始終,唔會好硬好鞋,當然又唔會係嫩口啦只可以話呢個價錢黎講算係咁喇! 菠蘿車厘茄真係唔掂😂,鍾意食菠蘿既我都唔太想食讓
我地大約6點上到去,全場一檯客人都無,我地係第一檯!
頭盤我地揀佐泰式鮮蝦柚子沙律同椰皇椰青雞湯
泰式鮮蝦柚子沙律
無咩特別,一般沙律,只不過多佐4隻蝦同少量柚子
雞湯份量算多,可以每人分到兩碗,都有唔少雞肉
小食包括:牛柳粒串、菠蘿車厘茄、越式春卷同蝦餅
只可以話呢個價錢黎講算係咁喇!
菠蘿車厘茄真係唔掂😂,鍾意食菠蘿既我都唔太想食讓比
男友,但男友都話唔好食,菠蘿唔夠甜,菠蘿味無乜~
經常食蝦片既男友表示蝦片好食,我試過之後都覺得蝦片做得幾好,未食擺埋嘴邊都聞到蝦片既
味道,咬落去係脆既,合格!但放耐佐蝦片會變軟,就相對無咁好食喇,建議大家喜歡既可以儘快
食佐先!
越式春卷只可以說係一般貨色,皆因我覺得沙X王既春卷好食太多啦,沒有比較便沒有傷害😂
但真心要讚既就係蝦餅真係做得好好,我鍾意食蝦餅,每次食泰式越式野都會叫蝦餅食,呢間做
既蝦餅真係不得了,完勝其他既餐廳,蝦餅就算擺佐一段時間最後先食都依然keep到脆,要落去
啖啖蝦肉,口感好rich,再配埋附送既白色沙律醬真係好好味😍
主食四選一我地揀佐菠蘿炒飯,只可以話真係好普通,我食佐一啖就無再食
但係菠蘿炒飯係足料既,滿滿既肉鬆,肉鬆下面收埋幾隻🦐架,但個飯就無乜特別
男友幫忙清曬個飯之後,鍾意食菠蘿既我唔會放過呢個菠蘿,我用🥄刮埋啲菠蘿試,
又真係有驚喜wor😂 對比起菠蘿串,呢個菠蘿好明顯好味好多
最愛食通菜既我毫不猶豫揀馬拉盞炒通菜,食落去有少少既辣味,係正常
但係我略嫌馬拉盞唔夠多,同埋面頭果少少蒜又唔係好有驚喜,我以為通菜會比到驚喜我,
點知係普通到唔再普通既通菜而已,我覺得我之前係灣仔食既馬拉盞通菜會更好味
而甜品我地加佐$48 升級至芒果糯米飯配是日雪糕,呢個係我最期待既食物
我超級無敵喜歡芒果糯米飯,無得去旅行唯有食呢啲安慰下自己😂
首先雪糕係要讚既,好食,好濃郁既牛奶味,食落去覺得好creamy,每次個雪糕都唔一樣,
記得上次我食既雪糕係椰子味,嘩,椰子味真係超級正,啖啖果肉,食落去味道加口感,完全滿足曬我,
所以對比下今次個雪糕略嫌失色,但都係好食既,只不過上次更正
芒果真係唔 好 食!唔甜,無芒果味,自己去街市買$20 4件既鷹嘴芒會更好食!
至於個糯米飯就軟硬適中,配上椰汁真係not bad既!
男友特別想食薯條,所以我地加佐一個黑松露芝士shake shake薯條,呢個薯條真係望係好味過食,我寧願食銅鑼灣potato cornXX! 薯條上面啲芝士粉完全唔match,重點炸薯條就炸薯條啦,下面無端端鋪滿蝦片,我真係無奈,剛剛個小食已經有一堆蝦片,覺得好似比人搵笨,呢個唔建議叫啦,都唔平,要$52
所有食物等待既時間其實唔算好長,恰到好處!餐廳播放住泰文流行曲,加上成個環境佈置,其實都算舒服,
幾有泰國feel😂
最值得一讚真係waiter 同waitress服務真係好好,我要求多多都滿足曬我!
二人套餐$388 (另收加一)
我地加呢樣果樣加埋埋單$533